Duidelijke geslachtsvoorkeur voor je baby: ‘Prima, zolang je maar over de teleurstelling heen stapt’

16.05.2023 10:59
jongensmoeder meisjesmoeder ben gewoon moeder Beeld: Getty Images

Vraag je toekomstige ouders of ze liever een jongen of een meisje krijgen, dan is een veelgehoord antwoord: ‘Zolang het maar gezond is’. Toch hebben veel ouders (stiekem) een geslachtsvoorkeur. Wat vinden jullie daarvan? We vroegen het op social media.

De meningen lopen uiteen.

Geslachtsvoorkeur voor je baby: oké of niet?

  • Daniel: “Natuurlijk mag je een voorkeur hebben. Je bent een vrij mens. Het is wel belangrijk om over eventuele teleurstelling snel heen te stappen en blij te zijn met jouw kind. Het argument dat ‘sommige geen kinderen kunnen krijgen en je dus geen voorkeur mag hebben’ vind ik onzin. Mogen we dan ook geen voorkeur hebben wat betreft avondeten omdat sommige mensen in de wereld honger hebben?”
  • Tessa: “Zeker!!! Wij hadden een meisje en hoopte zo op een jongetje. Toen het toch een meisje bleek te zijn was het even wennen maar nu ze 7 maanden oud is ben ik zoooo ontzettend gek op dat kind en moet ik niet denken aan een ander kind/geslacht. Waarom mag je geen voorkeur hebben? Ik schaam me er niet voor!”
  • Kimberly: “Nee ik vind van niet. Wat maakt het nu uit wat het geslacht zal zijn. Een kindje is een prachtig mooi gezegend wondertje ongeacht het geslacht! Belangrijkste is dat het kindje gezond mag zijn.”
  • Manon: “Ik wist zeker dat ik een dochter zou krijgen, had al m’n hele leven de naam. Bleek het een jongen te zijn. Moest wel even slikken. Toen de tweede ook een jongen bleek was ik wel even teleurgesteld. Maar uiteindelijk ben ik dolgelukkig met mijn mannen!!”
  • Louise: “Tuurlijk mag je een wens hebben… maar ik denk wel dat je blij en dankbaar moet zijn dat je een kindje kan en mag krijgen ongeacht het geslacht.”

Lees ook: Tessa: ‘Kan iedereen kappen met zeggen dat een zoon én een dochter een koningskoppel is?’

  • Tanja: “Een voorkeur hebben mag. Zolang je maar niet teleurgesteld bent. Mijn oudste wilde graag een zusje dat werd een broertje. Hij heel droog, oh ja een broertje ook leuk. Dat duurde 1 of 2 dagen en daarna super enthousiast en is hij dolblij met een broertje. Hij kan hem nu allemaal dingen leren, wat hij bij een zusje niet had gekund, zo is zo’n redenatie. Zolang je kindje maar gezond is, dat is het belangrijkste en wat iedereen hoopt.”
  • Ellen: “Als je zo denkt, heb je nooit ellende meegemaakt rondom de zwangerschap en bevalling. Uit ervaring weet ik helaas dat je oh zo blij mag zijn dat alles goed is, dan maakt geslacht geen flikker uit.”
  • Angela: “Absoluut mag dat. Of je wil of niet iedereen heeft in gedachten een voorkeur maar uiteindelijk maakt het niks uit wat het wordt, allebei is fantastisch.”
  • Carlijn: “Natuurlijk mag je een voorkeur hebben, dat betekent echt niet dat je minder van je baby houdt. Ik heb EN 9 jaar fertiliteitsproblemen gehad EN ik was toch nog teleurgesteld geen dochter te hebben met 2 zwangerschappen en 2 jongens. Natuurlijk hou ik zielsveel van ze, maar ik mis ook echt een dochter… Dat gevoel mag er zeker ook zijn, het is bij mij (helaas) erg sterk. Maar dat staat totaal los van de liefde en dankbaarheid die er ook is.”
  • Linni: “Tuurlijk mag dat. Alleen moet iemand zich wel over zijn teleurstelling heen zetten als het anders is en blij zijn als het gezond is en alles goed gaat.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.