Tessa: ‘Kan iedereen kappen met zeggen dat een zoon én een dochter een koningskoppel is?’

09.04.2022 07:20
Tessa

Toen ik bij de 20-wekenecho hoorde dat ik dat niet één, maar twéé zoons zou krijgen, vond ik dat best even slikken. Wat wist ik nou van piemels, voetbal en dino’s?

Nu ik al drie jaar moeder ben van Bodi en Daaf, weet ik gelukkig beter. Een tweeling hebben is heel bijzonder en twee jongens mogen opvoeden? De mooiste rol uit mijn leven. Zij zijn mijn prinsen, mama is de koningin in huis, als enige vrouw.

Maar wat ik nou zo bloedirritant vind, is dat zoveel mensen nog altijd de term ‘koningskoppel’ gebruiken als ze het hebben over een zoon en een dochter. Alsof je dan ‘geluk’ hebt, als je van beide geslachten een exemplaar weet te maken? Alsof je dan ‘het beste van alles’ hebt? Het moederschap kun je niet maken, niet kiezen. Je krijgt wat bij je past, wat je aankunt, wat je is gegund in het leven. Een gezin stel je niet zelf samen, het overkomt je. Het is hoe je leven loopt – dat is juist het mooiste eraan. Als je al het geluk hebt om moeder te mógen worden. Ik zag mezelf altijd tutten met roze glitters en rokjes en lange vlechten. Misschien krijg ik die dochter ooit nog wel. Maar misschien ook niet: en dan is dat ook oké. Ik vind niet dat je als ouder van alleen maar zoons ‘iets mist’, net zoals je als moeder of vader van alleen maar dochters óók niet ‘iets mist’.

Witte muisjes

Want een kind is een kind: roze of blauw of wit of paars: wat maakt het uit? Daaf lijkt qua uiterlijk ontzettend op mij – wat innerlijk betreft trouwens ook. Een echte mini-me, maar dan met wat korter haar en ja, die piemel. Lekker boeiend. Bodi is de liefste kleine versie van zijn vader die ik me maar kan voorstellen. Ik bof met zulke grappige, vrolijke kinderen. Mijn prinsenkoppel. Want geslacht maakt voor je geluk als moeder totaal niet uit. Dus kunnen we voortaan niet een lekker beige of wit genderreveal-feest geven, in plaats van met die roze of blauwe confetti in de lucht knallen? Gewoon alleen maar witte muisjes op een beschuit: omdat de geboorte van een gezond en gelukkig kind het ultieme wonder is. En of het een jongen of een meisje is, dat maakt geen zak uit. Doe mij er nog maar een paar van deze.

Tessa Heinhuis (32) is online manager van KekMama en hoofdredacteur van Mama Magazine. Ze woont met haar man Billy en hun tweeling Bodi en Daaf (3) in Bussum.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TESS (@tessaheinhuis)