Sommige lessen leer je pas als het te laat is. Een vader uit Kentucky deelde het verhaal achter zijn scheiding — maar in plaats van steun krijgt hij een fikse spiegel voorgehouden. En eerlijk? Die is meer dan terecht.
Lees verder onder de advertentie
Na de geboorte van hun zoontje (nu 14 maanden) vond zijn vrouw dat hij te weinig deed in huis. Hij vond dat overdreven. Want ja, ze had toch niks gezegd? En dus kreeg hij dingen pas mee als ze al boos was. Uiteindelijk liep hun huwelijk stuk en gingen ze uit elkaar.
Nu hanteren ze 50/50 co-ouderschap. En guess what? Opeens beseft hij hoe heftig het ouderschap eigenlijk is. Zijn appartement is een chaos, hij is uitgeput en zijn werk lijdt eronder. Hij wil de scheiding terugdraaien. Maar z’n ex? Die zegt letterlijk dat haar leven makkelijker is zónder hem. Auw.
Een huishouden draaiende houden is meer dan een beetje stofzuigen. Denk: weten wanneer de luiers bijna op zijn, zwemluiers kopen voordat het zwembadseizoen begint, herinneren dat het vaccinatie-afspraakdag is, en oh ja, bedenken wat er vanavond gegeten moet worden, én de boodschappen doen. En daarbij nog honderd dingen. Elke. Dag. Weer.
Lees verder onder de advertentie
Dat noemen we de mental load — het onzichtbare werk dat altijd op de achtergrond draait, die, treurig genoeg, voornamelijk op de schouders van moeders valt. Zo ook bij deze vader. Zijn ex droeg de mental load bijna in haar eentje, terwijl hij dacht dat hij niets fout deed en dat zij zich aanstelde.
Je partner is niet ook jouw moeder
Commenters op Reddit zijn glashelder: je partner is je vrouw, niet je moeder. Jij moet zélf zien wat er moet gebeuren, niet wachten tot zij je orders geeft om wat te doen. Want vrouwen worden ook niet geboren met een ‘mama-handleiding’. Zij leren het ook gaandeweg. Als zij het kunnen, kunnen de vaders het net zo goed.
Lees verder onder de advertentie
En wat zegt zijn ex nu? “Ik ben minder moe en het is makkelijker om voor één persoon te zorgen in plaats van twee.” Pijnlijk eerlijk — maar herkenbaar voor zoveel moeders.
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Wat we hiervan leren?
Dat communicatie vóór de baby cruciaal is.
Dat ouderschap een gedeelde verantwoordelijkheid is.
En dat ‘mental load’ geen modewoord is, maar de stille sluipmoordenaar van relaties.
Wil je kinderen krijgen met iemand? Check dan eerst of je ook met diegene samen wil opvoeden. Want anders krijg je eerder een extra kind dan een gelijkwaardige partner.
Kinderen opvoeden is niet makkelijk, dat weet iedereen. Zeker niet als je het in je eentje moet doen. Wij kunnen je in ieder geval een handje helpen: vermijd deze vier valkuilen, zodat je kinderen in ieder geval geen verwende snotapen worden. Dat scheelt al iets.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).