Feestdagen? Mij niet bellen: ‘Ik sla december liever helemaal over’

18.12.2023 05:21
december feestdagen overslaan Beeld: Getty Images

December één groot feest? Zeker, al slaan we sommige evenementen met liefde even over.

Kitty (42): “Sinds mijn ouders gescheiden zijn heb ik een hekel aan de feestdagen. ­Tijdens een van de eerste kerstvieringen met gescheiden ouders bezocht ik eerst mijn moeder, die in de buurt van Assen woont. Ik bleef bij haar logeren, de volgende dag reed ik voor Tweede Kerstdag naar mijn vaders vriendin en mijn vader. Zij woont in Zuid-Limburg. Daarna ging ik naar huis, in Den Bosch. Ik was kapot van het hele land door reizen.

Sinds die keer laat het gevoel me ook niet meer echt los dat ik aan iedereens verwachtingen kan voldoen. Dat greep me ontzettend aan. Zodra ik er ook nog schoonouders bij kreeg, was het drama compleet. Niemand leek ooit echt tevreden. En zelf had ik er niet zoveel aan, die bezoekjes aan iedereen.

Oost, west, noord best

Dus nee, laat mij december maar integraal overslaan. Ik ga dan liever met mijn eigen gezin, mijn man en vijf kinderen (die tussen de 4 en 12 jaar oud zijn) een maand naar Scandinavië. Het hoge noorden heeft mijn hart gestolen. Het leven is er een versnelling lager, in de winter is het er prachtig bedekt met sneeuw. Sneeuwballen­gevechten houden en daarna bij een haarvuur opwarmen, hoe heerlijk is dat?!”

Lees ook – Kerst slaan we over: ‘We vieren het al zeven jaar niet meer; een verademing’ >

Ruzie maar lekker door

Jantine (38): Kerstdiners met familie vind ik altijd enorm stressvol. Mijn ­familie wil elk jaar zeven gangen op tafel. Om er, elk jaar weer, halverwege de voorbereidingen achter te komen dat het toch wel erg veel werk is allemaal. Met als gevolg: stress en ruzie voor én aan tafel. Daarom smeren wij hem nu al jaren met kerst. Lekker ergens skiën met mijn man en kinderen (5 en 9).”

Laat me met rust

Chantal (41): “Ik sla december liever helemaal over, ik krijg er echt de ­kriebels van. Dat verplichte leuk doen, jezelf volvreten en elkaar de ogen uitsteken met dure cadeaus. Nee, laat mij maar gewoon thuisblijven, in mijn joggingpak, een vuurtje stoken met marshmallows en lekkere worstenbroodjes. En dat de kinderen Jaimy (21), Mike (18), Guus (11) en Jaxx (5) ook lekker kunnen doen wat ze willen. Als iemand me ergens voor uitnodigt, zeg ik tegenwoordig gewoon: ‘Nope, ik ben er niet bij, houdoe!’”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat