Kerst slaan we over: ‘We vieren het al zeven jaar niet meer; een verademing’

13.12.2023 15:32
kerst overslaan ruzie familie Beeld: Getty Images

Na alle steken onder water slaat Jolanda (39) vanwege ruzie in de familie kerstmis liever over. Dan maar een nieuwe traditie starten.

“Ik vier het al zeven jaar niet meer; een verademing. Geen gestress met boodschappen in bomvolle supermarkten met halflege schappen, geen grote uitgaven aan cadeaus en eten, geen verplichtingen. Mijn zonen Jaco en Ruben, nu zes en negen, weten niet beter.”

Samen met man Martin, die in Nederland geen familie heeft, boekt Jolanda een jaar van tevoren al een vakantiehuisje in Limburg. “Zonder kerstboom en andere opsmuk, maar mét gourmetstel. Kerstavond negeren we en op Eerste Kerstdag, als toch alles gesloten is, doen we spelletjes, gaan naar het zwemparadijs en sluiten de dag af in pyjama aan de gourmettafel. Voor de jongens is dat feestelijk genoeg; op school krijgen ze al genoeg kerst voor hun kiezen.”

Fanatiekeling

En dat terwijl Jolanda opgroeide in een gezin waar de boom al zo’n beetje werd opgetuigd wanneer de klok een uur achteruitging. “Mijn moeder is een echte fanatiekeling als het om kerst gaat. Dat is precies waarom de bom zeven jaar geleden barstte. Mijn broer, mijn twee zussen; allemaal hechten ze veel waarde aan de mening van anderen. Zo zijn we opgevoed: succes heb je in eerste plaats voor de buitenwereld en daarna pas voor jezelf.

“Succes heb je in eerste plaats voor de buitenwereld en daarna pas voor jezelf”

Dat ik me daar als puber al tegen verzette, werd me niet in dank afgenomen. Ik ging liever meteen werken in plaats van een universitaire opleiding te volgen, maar dat had minder aanzien, vond mijn moeder. Ik werk freelance en ga met mijn gezin op vakantie zodra het even kan; de rest van mijn familie werkt zich drie slagen in de rondte en geeft het burn-out-estafettestokje naadloos aan elkaar door.”

Lees ook – Moeder Francien: ‘De decembermaand is in mijn ogen één grote cocktail van stressfactoren’ >

Kerststress

Kerst dient een evenredig groot succes te zijn, zegt Jolanda, met uitbundige diners, een onberispelijk interieur en dito outfits. “Ik kreeg twee maanden van tevoren al stress bij het vooruitzicht. Mijn huis is steevast rommelig; er wordt nu eenmaal flink in geleefd. Kleding vind ik niet heel belangrijk; ik heb één zwart jurkje van H&M dat ik gebruik voor elke gelegenheid waar ik netjes dien te verschijnen.

“‘Nou, wordt het niet eindelijk eens tijd voor een nieuwe jurk?’ spotte mijn moeder”

Toen mijn oudste zoon net één was en we iets later dan het afgesproken tijdstip – zijn middagslaapje liep wat uit – aan de kerstdis verschenen, keken zeven paar ogen me misprijzend aan. ‘Nou, wordt het niet eindelijk eens tijd voor een nieuwe jurk?’ spotte mijn moeder vervolgens. Ik was juist dolgelukkig dat hij me na mijn zwangerschap eindelijk weer paste.

In de keuken siste mijn zus dat Martin wel even een overhemd had kunnen aantrekken. Ze snapte trouwens ook niet waarom ik mijn zoon niet wat eerder wakker had gemaakt; het was tenslotte Kerstmis. ‘Dan zitten we het hele diner met een jankend kind, antwoordde ik droogjes, en overhandigde haar de wijn die we hadden meegebracht. ‘O, Harmen drinkt alleen van exclusieve wijnhuizen’, glimlachte ze, ‘maar ik vind dit heerlijk bij een avond in mijn eentje op de bank.’ De borrel was nog niet eens begonnen en ik stond al op ontploffen.

Gezellige avond

Toen mijn moeder tijdens het diner opmerkte dat ik zo’n tot in de puntjes verzorgd familiediner toch nooit voor elkaar zou krijgen, was ik er klaar mee. ‘Dat klopt’, zei ik. ‘Maar ik kan wel een warme, liefdevolle avond organiseren. Dat is dit blijkbaar niet, dus ik zet mijn kerst liever thuis voort.’

Martin trok wit weg, maar volgde me gedwee naar de voordeur, onze zoon in zijn armen. In de auto gaf hij me een highfive. De tranen brandden in mijn ogen, maar wat voelde het tegelijkertijd goed om eindelijk voor mijn authenticiteit te kiezen.”

Martins broer en ouders wonen in Zuid-Afrika. Jolanda: “Dat was het perfecte excuus om de kerst daarop de uitnodiging van mijn familie af te wijzen. De reis kostte ons een fortuin dat we eigenlijk niet hadden, maar het was het begin van een nieuwe traditie. Wij zijn met kerst voortaan op vakantie. In eigen land. Met z’n vieren, welteverstaan.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.