Beeld: Getty
Beeld: Getty

Jenna (36), geeft parttime les in geschiedenis. Ze is getrouwd met Sander, moeder van Jack (7) en Moon (3) en won zes maanden geleden €100.000 in de loterij.

“Toen ik dat enorme bedrag op mijn computerscherm zag staan, heb ik wel even het huis bij elkaar gegild. Je hoort weleens dat het winnen van een grote prijs voor mensen een traumatische gebeurtenis is. Er bestaan zelfs lotgenotenbijeenkomsten voor. Nu kan ik me voorstellen dat een miljoen je leven op z’n kop zet. Mijn prijs is natuurlijk geen bedrag om je baan voor op te zeggen – er ging ook nog eens 29 procent belasting af – maar met dik zeventigduizend euro was ik gewoon heel, heel erg blij.

 

Tussen de knutsels

Ik kwam er trouwens pas vijf weken na de trekking achter. Ons winnende lot lag namelijk verfomfaaid tussen de stapels tekeningen en knutsels van de kinderen. Sander klaagde altijd dat ik in ieder lullig krabbeltje een kunstwerk zie en daarom nooit wat weggooi, maar daarover heb ik hem sinds die dag niet meer gehoord.

 

Ludiek geintje

Mijn prijs was wel een beetje traumatisch voor iemand anders: het nichtje dat mij het lot cadeau deed voor mijn 35e verjaardag. Ik heb zelf nog nooit aan een kansspel meegedaan. Voor mij is dat zoiets als een paraplu meenemen als het weerbericht nul procent kans op regen voorspelt. Natuurlijk besefte zij dat er een miniem kansje op een wel héél gul gebaar inzat. Maar daar ga je echt niet van uit als je niet met lege handen op iemands feestje wil komen en daarom nog even snel het pompstation induikt voor een ‘ludiek geintje’ – zoals zij het zelf omschreef.

 

Vloeken in je lekkende tentje

Gelukkig gaat het om een familielid met wie we goed bevriend zijn. Mijn nichtje en haar man hebben een beter inkomen dan wij én ze gunnen ons gezin alles; ik kan me voorstellen dat de vriendschap met een niet-bloedverwant toch wel een deukje oploopt. Dat je op vakantie die winnende vriendin vervloekt als je ’s nachts in een lekkend tentje zit en weet dat zij op hetzelfde moment een fles champagne ontkurkt in haar vakantievilla. Maar toch: het eerste grote bedrag dat we uitgaven was voor mijn nicht: vijfduizend euro voor een complete make-over van haar tuin, inclusief houten tuinhuisje waarin zij en haar man om en om uitslapen na een gebroken nacht.

 

Geen Chaneltas

Ze heeft duizend keer gezegd dat het echt niet had gehoeven, dus ik ga ervan uit dat ze niet jaloers is of zich ongemakkelijk voelt. Wel merk ik dat ik gesprekken over geld en uitgaven met haar een beetje vermijd. Ook heb ik nog geen echt exorbitante, in het oog springende dingen gekocht, een tas van Chanel of zo. Daarvoor voel ik me toch een beetje te bezwaard, denk ik.

 

Financiële zorgen

Met het geld hebben we onze schulden afgelost. Vijf procent van onze hypotheek, zodat ons huis niet meer onder water staat. Een lening bij mijn vader van drieduizend euro voor de verbouwing van ons huis. En onze Volvo, die we op afbetaling hadden gekocht. Ik weet niet of je nu zoveel gelukkiger wordt van meer geld, maar wel dat financiële zorgen aardig op je gemoed kunnen drukken. Mijn vriend had kort voor die mooie dag in november moeten instemmen met een kleine salarisverlaging omdat het architectenbureau waarvoor hij werkt te weinig grote opdrachten binnenkrijgt.

Ik realiseer me dat wij het ook zonder die prijs goed hadden: op de school waar ik werk zijn er kinderen die nooit met vakantie gaan. Toch was het ons vóór de prijs nog nooit gelukt de buffer op te bouwen die het Nibud adviseert. Die is er nu wel, en dat is een last van onze schouders.

 

Van ons vieren

Als ik het over de prijs heb, spreek ik steeds over ‘we’, hoewel het geld strikt genomen alleen van mij is. Sander en ik zijn niet getrouwd, maar ik zie het geld als iets dat van ons vieren is. Toen ik nog geen vaste aanstelling had als leerkracht, droeg ik een tijd lang veel minder bij aan het huishouden dan Sander. Ik ben opgevoed met het devies dat je nooit afhankelijk moet zijn van een man, dus ik had daar nogal moeite mee. Met dit geld koop ik dat schuldgevoel met terugwerkende kracht een beetje af. Ik heb Sander een racefiets cadeau gedaan. Voor Jack en Moon reserveer ik vijfduizend euro die ze krijgen als ze achttien zijn, mits ze tot die tijd niet roken en drinken. Nee, we hebben ze niet verteld over de prijs, daarvoor vinden we ze nog te klein. Jack zou tegen zijn vriendjes zeggen dat we schatrijk zijn en Moon zal denken dat we de hele speelgoedwinkel op de hoek kunnen leegkopen. 

 

En dan ook nog een stacaravan

Ondertussen slinkt het saldo op onze bankrekening in rap tempo. Helemaal als we straks ook nog een stacaravan kopen op een camping aan de Noord-Hollandse kust. Iets waar we al jaren van dromen. Ik heb mijn nichtje beloofd dat dat ook een beetje haar eigendom wordt: ze mag ze er altijd vakantie komen vieren. De champagne zal koud staan.

Dit artikel staat in Kek Mama 08-2016.

niet-boos-kind-gebeten

'Mijn dochter is geen lieverdje', geeft blogger Danielle Sherman-Lazar toe. Dus dat haar peuter door een ander op haar plek wordt gezet, vindt ze helemaal niet erg. Juist goed zelfs.

Op Scary Mommy legt ze uit waarom.

 

'Niet slaan!'

Het begon allemaal toen haar dochter met een auto aan het spelen was: op het moment dat er een meisje naar haar toe kwam om naar de auto te kijken, gaf ze een duw. En vervolgens duwde het meisje terug. Danielle: 'Niet slaan! Riep ik', terwijl ik ze van elkaar losrukte. Mijn dochter reed nietsvermoedend verder en het meisje begon te huilen. Ik troostte haar, liet een andere auto zien en hielp haar erin.'

 

Lees ook
'Kinderen gedragen zich als kinderen en daar is niets mis mee' >

 

'Tranen over haar wangen'

Alles leek goed te gaan. Tot de dochter van Danielle even later met blokken speelde en ditzelfde meisje opnieuw naar haar toe kwam: het meisje duwde, haar dochter duwde terug en vervolgens werd ze in haar arm gebeten. 'Mijn dochters gezichtje vertrok. En terwijl de tranen over haar wangen stroomde, gaf ik haar een knuffel.' Maar toen de vader van het meisje verhaal kwam halen, besloot Danielle eerlijk te zijn. 'Ik heb gezegd dat z'n dochter mijn kind beet, maar ze misdroegen zich allebei. Ik bedoel: mijn dochter was niet onschuldig. Natuurlijk is bijten erger dan duwen, maar ze zaten allebei fout.'

 

'Ze heeft haar lesje geleerd'

Vervolgens legde de blogger haar dochter uit dat wanneer je iemand pijn doet, je ook iets terug kunt verwachten. 'En weet je? Misschien heeft ze haar lesje nu eindelijk geleerd, want sindsdien is ze niet meer zo agressief geweest. Daarom ben ik niet boos dat ze is gebeten.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Bankrekening zwanger na affaire Australiër
Beeld: Unsplash

Sophie (38), rechercheur bij de Nationale Politie (27 uur per week), single en moeder van zoon Morris (2).

“In mijn tienerjaren zaten mijn ouders in de bijstand. Als ik met een dubbeltje te weinig wisselgeld terugkwam van de boodschappen, had ik een probleem. Er was nooit ergens geld voor. Ik nam me voor dat ik mijn zaken later goed zou regelen.

 

Spaarrekening

Op mijn negentiende opende ik een beleggingsspaarrekening voor het kind dat ik ongetwijfeld snel zou krijgen. Van dat geld zou mijn zoon of dochter dan zo rond anno nu kunnen gaan studeren. Dat duurde allemaal ietsje langer. Tijdens mijn laatste relatie kreeg ik twee miskramen. Omdat de tijd begon te dringen en ik daarna geen leuke man tegenkwam, was ik me serieus aan het verdiepen in het krijgen van een kind met twee homoseksuele mannen.

 

Affaire met knappe Australiër

En toen ontmoette ik Brian, een knappe Australiër die een paar weken in Nederland op vakantie was. We kregen een affaire, maar ik kwam er snel achter dat hij en ik bij elkaar pasten als suiker en peper. Laid back was nogal zwak uitgedrukt. Zijn ouders hebben later tegen me gezegd: dank je wel dat je ons een kleinzoon hebt gegeven, anders was het er nooit van gekomen. Want ja, ik raakte zwanger. ‘Ruïneer ik je leven als ik besluit het te houden?’ vroeg ik hem. Zijn antwoord was gelukkig ‘nee’. Ik zou de volledige voogdij krijgen over Morris, en afzien van alimentatie.
 

Lees ook
'Voor ik het wist, zat ik hartstochtelijk met een vrouw te zoenen' >

 

De familie van zijn vader

Brian keerde terug naar Byron Bay en ik beviel een paar maanden later van onze zoon. Mijn beste vriend was erbij, hij is de peetvader van Morris. Een deel van het spaargeld dat ik voor Morris opzij had gelegd, is inmiddels opgegaan aan een reis naar het land van zijn vader, afgelopen winter. Brians moeder is blind: ik gunde het haar dat zij zo snel mogelijk haar kleinzoon in haar armen kon houden. Morris lijkt veel op zijn opa, weet ik nu ook, en die kennis is waardevol. Ik vind het belangrijk dat mijn zoon ook de familie van zijn vader leert kennen, ook omdat de mijne piepklein is. Mijn vader is begin dit jaar overleden. Naast mijn moeder, mijn broertje en een oom, heb ik niemand.

 

'Mam, ik vertrek naar Australië'

Volgend jaar wil ik weer naar Australië. Dat kost me alleen al € 2800 aan tickets. Dat probeer ik bij elkaar te sprokkelen door maandelijks een deel van de alleenstaanden toeslag opzij te leggen. Brian heeft vrede met de marginale rol die hij speelt in het leven van zijn zoon. En ik met mijn leven als alleenstaande moeder. Ik heb het niet slecht, ook financieel niet. Ik bereid me nu al voor op de dag dat mijn zoon zegt: ‘Mam, ik vertrek naar Australië.’ Ik zou hem niet tegenhouden. Je moet iets over hebben voor het leukste kind van de wereld.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama Magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >