Drie maanden na je bevalling alweer een strakke buik hebben en je hormonen volledig terug op de rit? Hoewel anderen je dat graag doen willen geloven, is de realiteit vaak anders. Wat kersverse, onzekere moeders volgens blogger Wendy Wisner meer dan ooit nodig hebben, deelt ze op haar blog.
Lees verder onder de advertentie
Uitgeput
‘Tien jaar geleden was ik een uitgeputte, gestreste nieuwe moeder’, vertelt Wendy. ‘Ik weet nog goed dat ik in de bieb was met mijn zoon, die net had geleerd hoe hij moest lopen en daar volop van profiteerde. Hij waggelde rond en drukte op alles wat hij tegenkwam – tot het alarm van de ingang aan toe.’
Lees verder onder de advertentie
Een andere moeder die met haar kind rustig aan een tafel zat, gebaarde naar Wendy dat ze erbij moest komen zitten. ‘Terwijl mijn zoon begon te kleuren – nou ja, een soort van – vroeg zij me hoe ik me voelde. Ik zei dat ik nog steeds doodop was en dacht dat alles na één jaar makkelijker zou worden, maar dat het juist moeilijker werd nu mijn zoon kon lopen’.
Nieuwe mama
Er volgde een kort gesprek van nog geen tien minuten, maar Wendy herinnert het zich nog steeds. ‘De moeder zei dat mijn zoon nog steeds een baby was en ik een nieuwe mama. Dat het logisch was dat ik het moederschap moeilijk vond, dat het na een jaar echt niet ineens allemaal makkelijker gaat en dat het nog wel een paar jaar zou duren voordat ik me weer helemaal mezelf zou voelen.’
Lees verder onder de advertentie
Het was één van de eerste mensen in haar omgeving die Wendy ervan verzekerde dat al die gevoelens volkomen normaal waren. ‘Want de rest begreep natuurlijk hoe desoriënterend het was om een baby op de wereld te zetten, maar verwachtte wel dat ik na een paar maanden weer een normaal, functionerend persoon zou zijn.’
Perspectief
Dankzij haar eigen ervaring, helpt Wendy nu waar mogelijk iedere andere moeder die worstelt met haar kleine kind. ‘Maar bijvoorbeeld ook als ik iemand hoor zeggen dat ze haar oude lichaam na een paar maanden ‘nog steeds niet’ terug heeft. Gewoon een kort knikje of vertellen dat ik het ook heb meegemaakt – dat is soms alles wat een moeder nodig heeft om zich normaal te voelen. Het is heel belangrijk voor moeders om dat perspectief te hebben, vooral als de rest van de wereld ze zo snel na de bevalling anders vertelt.’
Lees verder onder de advertentie
Nog meer persoonlijke verhalen lezen? Volg ons op Facebook.
Er zijn van die geboortekaartjes die je op de koelkast plakt omdat ze zó schattig zijn. Mooie naam, lief fotootje, zacht gedichtje erbij — je kent het wel. En soms ook niet.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Formule 1-coureur Max Verstappen heeft geen pitstop gemaakt op het circuit, maar in het ziekenhuis in Monaco. Daar werd hij afgelopen vrijdag, samen met zijn partner Kelly Piquet, trotse vader van dochter Lily. En hoewel de motoren van zijn bolide in Miami alweer ronken, staat zijn hoofd duidelijk nog bij de wieg.
Soms denk je alles perfect te hebben geregeld, totdat je een gigantische fout ontdekt als het al te laat is. Het overkwam Ilma met haar zorgvuldig voorbereide geboortekaartjes.
Hoe weet je wat je kind écht meemaakt tijdens een speelafspraakje? Veel ouders vinden het lastig om het gesprek hierover op gang te brengen. Psycholoog Victoria Barendsen deelt drie eenvoudige, maar doeltreffende vragen die helpen om open en eerlijke gesprekken met je kind te voeren.