Verschonen vaders in deze tijd wél vaker een luier? En lieten ouders hun baby sneller doorhuilen vroeger? Little Steps, het nieuwe merk flesvoeding van Nestlé, heeft onderzoek gedaan naar wat ouders van nu beweegt en in hoeverre zij in hun opvattingen verschillen van hun ouders.
Lees verder onder de advertentie
En dat zorgt voor opvallende resultaten.
Eten wat de pot schaft
Zo blijkt dat het vooral kan schuren als het gaat om eten. Want waar de ouders van nu hun kind graag tegemoetkomen met een aangepast menu, moest je als kind vroeger eten wat de pot schaft. Ook over het schermgebruik van tegenwoordig hebben de grootouders wat te zeggen: bijna 40 procent vindt dat kinderen te veel achter een schermpje zitten. Je kind laten huilen? 50 procent van de ouders deed dit vroeger, nu staat de teller op 60 procent.
84 procent van de oma’s geeft aan dat zij het overgrote deel van de opvoeding op zich nam. Vandaag de dag is dat wel anders, want we doen steeds meer samen: 44 procent van de ouders van nu geeft aan dat de opvoeding gelijk verdeeld is. Op het verschonen van de luier na, want dat doen – net zoals vroeger – moeders nog altijd vaker.
Lees verder onder de advertentie
Familie en vrienden
In vergelijking tot vroeger zien we verder dat bijna alle ouders van nu hun kind makkelijk meenemen naar sociale gelegenheden als lunches, borrels, etentjes, feestjes en verjaardagen. Beide ondervraagde groepen, zowel vroeger als nu, zien hun familie en vriendenkring als grootste informatiebron voor alle vragen die zij als kersverse ouders hebben.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.