Van magnetronmaaltijden tot je kind alleen laten: dit deden onze ouders vroeger gewoon

17.05.2018 14:33
ouders van vroeger Beeld: Pixabay

Ben je een kind uit de jaren ’80, dan kun je er donder op zeggen dat je een héle andere jeugd hebt gehad dan je eigen kroost. Want die ouders van vroeger… Ze waren zo onvoorzichtig als wat.

Man, dat we nog leven is een wonder. 
 

Eigen ervaringen

De Amerikaanse Kimmie Fink, schrijfster, moeder, (en vooral: kind uit de 80’s), heeft ervaringen van haar ouders uit haar eigen jeugd op een rij gezet. En ze geeft toe: dit alles zou ze bij haar eigen kind niet doen.
 

1. Alleen thuis

Decennia geleden was het normaal dat ouders hun kinderen na school alleen thuislieten, terwijl zij nog aan het werk waren. En echt, het ging nooit mis. Kimmie: “En dat terwijl ik mijn peuter niet eens alleen in de badkamer laat.”

 

2. Autostoeltje, wat is dat?

Ze waren er wel, maar werden nooit gebruikt. Gewoon lekker op de achterbank, en klaar. Kimmie: “Geen denken aan dat mijn kind in de auto ergens anders zit dan in haar stoel.”

 

Lees ook
Fotoserie: volwassenen doen hun kinderfoto’s van vroeger na >

 

3. Magnetronmaaltijd

Je kind een magnetronmaaltijd serveren? In de jaren ’80 helemaal niet raar. Het ging toen vooral om het gemak. Lekker snel klaar en het smaakt nog prima ook. Nu moet alles wat je je kind geeft zo vers en gezond als wat zijn: zonder onuitspreekbare (en onbekende) ingrediënten.

 

4. Oppassen op zusje/broertje

Ook heel normaal: je oudere kind op je jongste laten passen. Er kwam in die tijd geen schoonmoeder of babysitter aan te pas. Kimmie: “Nou, wie op mijn kind past moet minimaal een vergelijkbare opleiding hebben afgerond. Anders… no way.”

 

5. Agressieve films? Gewoon kijken, joh

Op internet en tv worden onze kinderen (door al die parental control-programma’s) beschermd voor alles wat ook maar iets met agressie, sex of ander ‘schadelijks’ te maken heeft. Vroeger niet, toen werd er gewoon naar enge films gekeken.
 

Dit artikel staat in Kek Mama magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >