Van co-ouderen tot moeilijke beslissingen nemen voor je kind: een alleenstaande moeder zijn is niet eenvoudig. Op haar blog vertelt Erynne DeVore wat ze het allermoeilijkste vindt.
Lees verder onder de advertentie
Als alleenstaande moeder komt het huishouden op Erynne’s schouders terecht. Ook zit ze als enige volwassene ’s avonds aan tafel met haar kinderen en is zij degene die ze naar bed moet brengen en ze ’s ochtends klaarmaakt om naar school te gaan.
‘Dat is moeilijk’, geeft ze toe, ‘net als dat je in je eentje lastige beslissingen moet nemen over je kinderen. En dat je soms meningsverschillen hebt met je ex en dat je je kinderen in het weekend niet kunt zien, omdat ze bij hem zijn.’
Lees verder onder de advertentie
Opscheppen
Hoewel Erynne een hoop voorbeelden opnoemt, vindt ze die geen van allen het moeilijkste aan het alleenstaande moederschap. ‘Dat is namelijk het feit dat er niemand is met wie je alle leuke dingen kunt delen.’ Zo stelt ze dat er maar één iemand op de wereld net zo trots is als zijzelf op haar kroost: hun vader. ‘Alleen hij kan op zo’n moment voelen wat ik voel.’
Ook mist ze het schaamteloos opscheppen over haar kinderen. ‘Dat kan tegen iedereen. Maar als dat tegen iemand is bij wie het om zijn eigen kind gaat, kan die er eindeloos naar luisteren.’
Dankbaar
Hoewel ze het moeilijk vindt dat ze dit soort dingen nu niet meer zoals vroeger met een partner kan delen, heeft ze ook iets geleerd. ‘Ik heb gemerkt dat ik soms pijn voel door de eenzaamheid, maar dat ik tegelijkertijd ook heel tevreden en dankbaar ben voor de mooie momenten die ik met mijn kinderen meemaak en voor de band die we samen opbouwen.’
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).