Bloedverlies in het eerste trimester van je zwangerschap: dit kan het betekenen

02.09.2020 22:21
bloedverlies_eerste_trimester_zwangerschap

Eén op de vijf vrouwen verliest weleens bloed in de eerste twaalf weken van de zwangerschap. Bij de helft van deze zwangeren is er niets ernstigs aan de hand, bij de andere helft is het een voorteken van een miskraam.

Maar wat moet je doen als je bloed verliest?

 

Onderzoek

Het is belangrijk dat je altijd contact opneemt met je huisarts of verloskundige. Die kan door vragen te stellen, checken wat de oorzaak van de bloeding kan zijn. Vaak wordt er preventief een echo gemaakt om te zien of het embryo nog leeft. Soms is inwendig (vaginaal) onderzoek nodig om te kijken of je bijvoorbeeld een bloedende poliep op je baarmoedermond hebt. Ook een soa of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan de oorzaak zijn van de bloeding. 

 

Lees ook
Rens Kroes kreeg vorig jaar een miskraam: ‘Het voelde al een tijdje niet goed’ >

 

Miskraam

Blijkt uit de echo dat het hartje klopt? Dan is de kans op een miskraam slechts 5 procent. Is het embryo niet meer in leven, dan komt binnen een paar dagen de miskraam op gang. Het bloeden wordt erger, je verliest wat bloedstolsels en krijgt buikpijn en kramp. Na een paar dagen wordt de pijn en het bloedverlies minder en nemen je zwangerschapssymptomen (zoals misselijkheid en gespannen borsten) af. 

Soms komt de vrucht er de eerste keer niet helemaal goed uit. Dan kan het zijn dat het bloedverlies en de buikpijn weer terugkomen, tot het hele vruchtje is afgestoten. Als je niet wilt wachten tot de miskraam op gang komt, kun je ook naar het ziekenhuis gaan voor een behandeling. 

 

Bron: thuisarts.nl

 

Of je ‘m nu aan iemand cadeau doet of ze voor jezelf koopt: deze goodiebag is hoe dan ook een succes. Bekijk de inhoud hier en bestel ‘m voor slechts € 39,95 i.p.v. € 272,89!