Eén op de vijf vrouwen verliest weleens bloed in de eerste twaalf weken van de zwangerschap. Bij de helft van deze zwangeren is er niets ernstigs aan de hand, bij de andere helft is het een voorteken van een miskraam.
Lees verder onder de advertentie
Maar wat moet je doen als je bloed verliest?
Onderzoek
Het is belangrijk dat je altijd contact opneemt met je huisarts of verloskundige. Die kan door vragen te stellen, checken wat de oorzaak van de bloeding kan zijn. Vaak wordt er preventief een echo gemaakt om te zien of het embryo nog leeft. Soms is inwendig (vaginaal) onderzoek nodig om te kijken of je bijvoorbeeld een bloedende poliep op je baarmoedermond hebt. Ook een soa of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan de oorzaak zijn van de bloeding.
Blijkt uit de echo dat het hartje klopt? Dan is de kans op een miskraam slechts 5 procent. Is het embryo niet meer in leven, dan komt binnen een paar dagen de miskraam op gang. Het bloeden wordt erger, je verliest wat bloedstolsels en krijgt buikpijn en kramp. Na een paar dagen wordt de pijn en het bloedverlies minder en nemen je zwangerschapssymptomen (zoals misselijkheid en gespannen borsten) af.
Lees verder onder de advertentie
Soms komt de vrucht er de eerste keer niet helemaal goed uit. Dan kan het zijn dat het bloedverlies en de buikpijn weer terugkomen, tot het hele vruchtje is afgestoten. Als je niet wilt wachten tot de miskraam op gang komt, kun je ook naar het ziekenhuis gaan voor een behandeling.
Of je ‘m nu aan iemand cadeau doet of ze voor jezelf koopt: deze goodiebag is hoe dan ook een succes. Bekijk de inhoud hier en bestel ‘m voor slechts € 39,95 i.p.v. € 272,89!
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.