Alles wat je moet weten over babymutsjes

10.04.2021 06:12
alles over babymutsjes Beeld: Getty Images

Een mutsje is één van de eerste dingen die je baby gaat dragen als hij geboren is. Maar waarom is een babymuts zo belangrijk en tot wanneer gebruik je ‘m? Je leest het hier.

Tijdens je zwangerschap zit je baby maandenlang in een heerlijk warme omgeving: je baarmoeder. Zodra hij geboren wordt, is het ineens een stuk minder aangenaam voor hem. Om hem te beschermen tegen die ‘koude wereld’ wordt hij direct in een doek gewikkeld en op jouw borst gelegd. 

Na het wegen en opmeten van je baby, wordt hij aangekleed. Niet alleen het eerste pakje is daarbij belangrijk (al is het maar voor de foto), maar vooral ook het mutsje. Je baby kan zijn eigen temperatuur namelijk nog niet regelen en verliest veel warmte via zijn hoofd. Een mutsje helpt hem om goed warm te blijven.
 

Welke maat?

Een babymuts is dus onmisbaar en staat daarom ook standaard op de uitzetlijst. Maar welke schaf je aan als je zwanger bent? Er bestaan mutsjes in verschillende soorten en maten.

Het beste kun je kiezen voor een katoenen muts. Die zit niet alleen zacht, maar ademt ook goed. Beval je in de winter? Dan kun je een gehaakt of gebreid exemplaar overwegen, omdat die wat warmer is. Ook is het fijn voor je baby als zijn oren bedekt zijn.
 

Lees ook:
Dít zijn de fijnste dekens om je baby warm te houden >

 

Qua maat is 56 gangbaar, 50 als je kind wat kleiner is dan gemiddeld of eerder geboren wordt. Bij sommige babymutsjes ontbreekt de maat en staat er beschreven dat ze te gebruiken zijn vanaf geboorte tot bijvoorbeeld drie maanden.

Het is aan te raden om twee babymutsjes te kopen, zodat je er een gemakkelijk in de was kunt gooien. Wil je een extra mutsje aanschaffen na de geboorte, dan kun je altijd de hoofdomtrek van je baby meten: het aantal centimeters staat gelijk aan de maat van het mutsje. Dan zit je altijd goed.
 

Tot wanneer draagt je baby een muts?

Als je baby te vroeg geboren is, duurt het langer voordat hij zelf zijn temperatuur kan regelen. In dat geval zal hij een mutsje langer nodig hebben.

Over het algemeen draagt een baby een muts in de eerste paar weken. Daarna hoef je ‘m alleen nog maar bij hem op te zetten als je naar buiten gaat.

Houd er wel rekening mee dat dit in de zomer misschien niet nodig is, als de mussen van het dak vallen. Je baby moet zijn warmte namelijk wel goed kwijt kunnen (via zijn hoofd) en het niet te heet krijgen. Controleer in zijn nek of je baby het aangenaam heeft qua temperatuur. Voelt hij klam aan of zweet hij, dan is je baby te warm gekleed en is een mutsje zeker niet nodig.
 

Ben je op zoek naar een leuk babymutsje voor je kleine of wil je er een geven als kraamcadeau aan een vriendin of familielid die zwanger is? 

Wij zochten deze leuke modellen alvast voor je uit.

 

Bron: Ouders van Nu

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >