Alles wat je moet weten over de temperatuur van je baby

15.10.2018 09:22
temperatuur-baby

Wat is de gemiddelde lichaamstemperatuur van een baby? Wanneer is er sprake van verhoging of koorts? En hoe kun je de temperatuur vervolgens naar beneden brengen?

Kek Mama heeft de antwoorden voor je.

 

Digitale thermometer

Je kunt goed aan het voorhoofd, het nekje of de voeten van je baby voelen of hij het te warm of de koud heeft. Voelen ze lauw aan, dan heeft-ie het aangenaam. Voelt het lichaampje zweterig aan, dan is het te warm. Bij twijfel kun je altijd even de temperatuur rectaal en met een digitale thermometer (zit vaak in het kraampakket) opmeten: de gemiddelde temperatuur van een baby ligt, net als bij volwassenen, tussen de 36,5 en 37,5°C. Komt deze boven de 38°C, dan is er sprake van koorts. 

 

Lees ook
Column Malu: ‘Amper één dag op de crèche en mijn kind was al ziek’ >

 

Infectie

In de kraamweek meet je de temperatuur van je baby tijdens elke verschoning. Een pasgeboren baby mag eigenlijk geen verhoging of verlaging hebben (tussen de 36,5°C en 37,5°C. Alles wat daar van afwijkt kan wijzen op een infectie, maar het kan bijvoorbeeld ook dat je je baby wat luchtiger of juist warmer moet kleden.

 

Verder belangrijk om te weten: is de temperatuur van je baby….

Lager dan 36,0°C? Meet dan voor de zekerheid nog een keer. Als de temperatuur echt onder de 36 blijft, bel dan de verloskundige of huisarts en houd je baby warm.

Tussen 36°C en 36,5°C? Trek je baby wat warme kleding aan. Als de temperatuur na een tijdje nog niet is gestegen, neem dan contact op met de verloskundige of huisarts.

Tussen 36,5°C en 37,5°C? Dan is de temperatuur prima.

Tussen 37,5°C en 38,0°C? Trek wat kleding uit en meet de temperatuur na een halfuurtje nog een keer. Blijft hij nog steeds te hoog? Dan kan het zijn dat je baby verhoging heeft.

Hoger dan 38,0°C? Dan heeft je baby koorts. Niets per se ernstig, maar zorg er dan wel voor dat je baby voldoende drinkt. Kleed hem niet te warm en leg hem onder een lakentje. Bij aanhoudende koorts kun je hem afsponsen met lauwwarm water. Is de baby jonger dan acht weken? Neem dan contact op met de huisarts.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >