Wat is de gemiddelde lichaamstemperatuur van een baby? Wanneer is er sprake van verhoging of koorts? En hoe kun je de temperatuur vervolgens naar beneden brengen?
Lees verder onder de advertentie
Kek Mama heeft de antwoorden voor je.
Digitale thermometer
Je kunt goed aan het voorhoofd, het nekje of de voeten van je baby voelen of hij het te warm of de koud heeft. Voelen ze lauw aan, dan heeft-ie het aangenaam. Voelt het lichaampje zweterig aan, dan is het te warm. Bij twijfel kun je altijd even de temperatuur rectaal en met een digitale thermometer (zit vaak in het kraampakket) opmeten: de gemiddelde temperatuur van een baby ligt, net als bij volwassenen, tussen de 36,5 en 37,5°C. Komt deze boven de 38°C, dan is er sprake van koorts.
In de kraamweek meet je de temperatuur van je baby tijdens elke verschoning. Een pasgeboren baby mag eigenlijk geen verhoging of verlaging hebben (tussen de 36,5°C en 37,5°C. Alles wat daar van afwijkt kan wijzen op een infectie, maar het kan bijvoorbeeld ook dat je je baby wat luchtiger of juist warmer moet kleden.
Lees verder onder de advertentie
Verder belangrijk om te weten: is de temperatuur van je baby….
Lager dan 36,0°C? Meet dan voor de zekerheid nog een keer. Als de temperatuur echt onder de 36 blijft, bel dan de verloskundige of huisarts en houd je baby warm.
Tussen 36°C en 36,5°C? Trek je baby wat warme kleding aan. Als de temperatuur na een tijdje nog niet is gestegen, neem dan contact op met de verloskundige of huisarts.
Tussen 36,5°C en 37,5°C? Dan is de temperatuur prima.
Tussen 37,5°C en 38,0°C? Trek wat kleding uit en meet de temperatuur na een halfuurtje nog een keer. Blijft hij nog steeds te hoog? Dan kan het zijn dat je baby verhoging heeft.
Hoger dan 38,0°C? Dan heeft je baby koorts. Niets per se ernstig, maar zorg er dan wel voor dat je baby voldoende drinkt. Kleed hem niet te warm en leg hem onder een lakentje. Bij aanhoudende koorts kun je hem afsponsen met lauwwarm water. Is de baby jonger dan acht weken? Neem dan contact op met de huisarts.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).