Voortijdig gebroken vliezen: de feiten en fabels

11.10.2019 16:20
voortijdig_gebroken_vliezen_feiten_en_fabels

Als je vliezen breken na een zwangerschap korter dan 37 weken, spreek je van ‘vroegtijdig breken’. Maar is dat gevaarlijk voor je ongeboren kind? En wat moet je doen als het je overkomt? De feiten en fabels op een rij.

  • Met een spreider (speculum) kan de arts onderzoeken of het vochtverlies daadwerkelijk vruchtwater, of misschien wel urine is.
  • Als je vliezen daadwerkelijk zijn gebroken, is de kans op een infectie bij je kind groter: er is immers geen ‘bescherming’ meer. Het is daarom niet verstandig om in bad te gaan, zeep te gebruiken rond je vagina of tampons in te doen. Blijf je vruchtwater lekken? Dan is een maandverbandje veiliger.
  • Kijk altijd naar de kleur van je vruchtwater, die moet lichtroze zijn.
  • De arts schrijft soms antibiotica voor om een infectie te voorkomen of te behandelen. Als er sprake is van een infectie, dan wordt een vroegtijdige bevalling over het algemeen niet tegengehouden. 
  • Als je vliezen vroegtijdig breken, word je extra goed in de gaten gehouden. De arts kijkt met een echo naar de ligging van je baby, naar de placenta en of er nog voldoende vruchtwater aanwezig is. 
  • Je lichaam maakt voortdurend vruchtwater aan, dus de kans is klein dat je kind ‘zonder’ vruchtwater komt te zitten.
  • In tegenstelling tot wat mensen vaak beweren, hoeft je na het breken van de vliezen niet binnen 24 uur te bevallen. Maar het kan wél zijn dat je vroegtijdige weeën krijgt. Door weeënremmers wordt de bevalling zo lang mogelijk uitgesteld. Daarnaast kun je een injectie met corticosteroïden krijgen om de longetjes van je kindje te laten rijpen. Bij een zeer vroege dreigende vroeggeboorte (24 tot 26 weken) wordt niet altijd gekozen voor weeënremmers.
  • Het hoeft niet te betekenen dat je bij vroegtijdige weeën in het ziekenhuis moet blijven. Als de bevalling niet doorzet, kijkt de arts per situatie (en zwangerschapsduur) of je misschien weer naar huis kunt. Al moet je dan wel volledige bedrust nemen.
  • Ga je toch bevallen? Dan wordt je baby, afhankelijk van de zwangerschapsduur, na de geboorte in de couveuse gelegd. 
  • Ook aan een prematuur kind kun je borstvoeding geven – dat is juist goed, zelfs. Meestel moet je kolven en de melk via een slangetje geven, want je baby heeft nog niet genoeg kracht om uit je borst te drinken.
  • Als jij en de baby genoeg zijn aangesterkt, mogen jullie naar huis.

Meer over vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte lees je hier.

Bron: UMCG.nl / couveuseouders.nl

 

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >