zwanger veilig zonnen
Beeld: Pixabay

Ben je zwanger in de zomermaanden? Heerlijk om dan lekker te genieten van de zon. Maar wees voorzichtig, want teveel zon is niet goed voor jou en je baby. Hier lees je waarom.

Zwangerschapsmasker

Door uv-stralen van de zon maakt je lichaam vitamine D aan. Die is onder andere goed voor de opbouw van je botten. Maar bij langdurige zonnestraling veroudert je huid snel. Als je zwanger bent, is het verstandig om niet te lang in de zon te zitten. De kans bestaat dat je pigmentvlekken in je gezicht krijgt: een zogenoemd zwangerschapsmasker. De pigmentatie van je huid verandert namelijk als je zwanger bent. Bovendien kunnen zwangere vrouwen vaak slechter tegen de hitte.  

 

Article continues after the ad

Lees ook:
Zo bescherm je jouw kind tegen de zon >

 

Gevolgen voor de baby

Is uv-straling ook schadelijk voor je ongeboren baby? Nee, want uv-straling gaat niet door de baarmoeder heen. Toch moet je voorzichtig zijn met zonnen, want de warmte kan mogelijk wel schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Bij een verhoogde lichaamstemperatuur vroeg in de zwangerschap heb je een iets grotere kans op aangeboren afwijkingen bij de baby. Bovendien kan oververhitting mogelijk leiden tot een miskraam. Het advies voor zwangere vrouwen is dus om met mate te zonnen.

 

Goed smeren

Als je je lichaam blootstelt aan de volle zon, is het altijd verstandig om je goed in te smeren. Kies voor een zonnebrandcrème met een hoge factor: 30 of meer. Smeer je huid goed in vóórdat je naar buiten gaat en herhaal dit elke twee uur. Ook na het zwemmen moet je opnieuw smeren, want door het afdrogen kan een deel van de zonnebrandcrème verdwijnen. Vermijd als je zwanger bent de zon tussen twaalf en drie uur ’s middags: dan is de zonkracht het sterkst.


 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >