7 manieren om nee te zeggen

16.01.2019 11:32
nee zeggen

Nee. Een klein woordje dat soms toch heel moeilijk uit je mond komt. Wil jij beter nee leren zeggen om meer tijd voor jezelf te hebben? 7 manieren om dat voortaan hakkelloos te doen.

1. Neem de tijd

Ben jij iemand die bijna automatisch ja zegt, en pas later bedenkt dat je dit helemaal niet had willen zeggen? Probeer voortaan wat extra tijd te winnen als iemand jou iets vraagt. Zeg dat je je agenda niet bij je hebt en dat je er later op terugkomt. Zo kan je een weloverwogen beslissing maken of je wel of geen luizenmoeder wilt zijn.

 

2. Maak een prioriteitenlijst

Mensen die vaak ja zeggen, hebben meestal geen overzicht van hun planning en de tijd die ze daarvoor hebben. Dus pakken ze maar alles aan – ook de rotklusjes waar ze eigenlijk geen tijd voor hebben. Dit voorkom je door een duidelijke planning van jouw prioriteiten te maken. Hierdoor weet je wanneer je écht nee moet zeggen.

 

3. Bereid je voor

Soms word je door verzoekjes overvallen, maar er zijn altijd mensen die jou op vaste momenten weten te vinden. Bijvoorbeeld een chef die jou steeds aan het eind van de middag met een pittige klus opzadelt. Dit tackel je door al eerder op de dag te vragen of er nog iets is wat voorrang heeft. Luidt het antwoord nee, dan kun je makkelijker nee zeggen als je chef toch nog iets op je bordje probeert te gooien.

 

4. Blijf vaag

Onthoud dat ‘nee, ik kan niet’ ook gewoon een antwoord is als iemand jou vraagt om in de oudercommissie te zitten of twintig taarten te bakken voor de braderie van de hockeyclub. Je bent de ander geen uitleg verschuldigd, en hoe vager jij blijft, hoe minder munitie de ander heeft om aan te dringen.

 

Lees ook
Waarom ruzie maken juist goed kan zijn voor je relatie >

 

5. Relativeer

Mensen die moeite hebben met nee zeggen, zijn vaak bang dat de ander boos wordt of teleurgesteld is. Maar is dat het einde van de wereld? Welnee. Zelf krijg je ook weleens van een ander nee te horen, en dan zoek je toch ook gewoon naar een alternatief? Daarom. Je wijst de vraagsteller niet persoonlijk af, maar wel het verzoekje.

 

6. Wees beleefd

Je hoeft heus niet als een botte boer tekeer te gaan als je ergens nee op zegt. Blijf beleefd en respectvol (maar wel duidelijk). Verpak jouw nee in een complimentje: ‘Wat leuk dat je aan me denkt, maar helaas…’ Zo hou je zelf ook een goed gevoel over aan je weigering.

 

7. Blijf bij je nee

Hoera, je hebt nee gezegd! Dan is het nu de kunst om bij je antwoord te blijven. Zwak de boel dus niet af met ‘misschien’ of ‘denk ik’, want dan ziet de ander weer een opening om aan te dringen. Dus: hou je rug recht. Nee, nee, N.E.E.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >