Nee. Een klein woordje dat soms toch heel moeilijk uit je mond komt. Wil jij beter nee leren zeggen om meer tijd voor jezelf te hebben? 7 manieren om dat voortaan hakkelloos te doen.
Lees verder onder de advertentie
1. Neem de tijd
Ben jij iemand die bijna automatisch ja zegt, en pas later bedenkt dat je dit helemaal niet had willen zeggen? Probeer voortaan wat extra tijd te winnen als iemand jou iets vraagt. Zeg dat je je agenda niet bij je hebt en dat je er later op terugkomt. Zo kan je een weloverwogen beslissing maken of je wel of geen luizenmoeder wilt zijn.
Lees verder onder de advertentie
2. Maak een prioriteitenlijst
Mensen die vaak ja zeggen, hebben meestal geen overzicht van hun planning en de tijd die ze daarvoor hebben. Dus pakken ze maar alles aan – ook de rotklusjes waar ze eigenlijk geen tijd voor hebben. Dit voorkom je door een duidelijke planning van jouw prioriteiten te maken. Hierdoor weet je wanneer je écht nee moet zeggen.
Lees verder onder de advertentie
3. Bereid je voor
Soms word je door verzoekjes overvallen, maar er zijn altijd mensen die jou op vaste momenten weten te vinden. Bijvoorbeeld een chef die jou steeds aan het eind van de middag met een pittige klus opzadelt. Dit tackel je door al eerder op de dag te vragen of er nog iets is wat voorrang heeft. Luidt het antwoord nee, dan kun je makkelijker nee zeggen als je chef toch nog iets op je bordje probeert te gooien.
Lees verder onder de advertentie
4. Blijf vaag
Onthoud dat ‘nee, ik kan niet’ ook gewoon een antwoord is als iemand jou vraagt om in de oudercommissie te zitten of twintig taarten te bakken voor de braderie van de hockeyclub. Je bent de ander geen uitleg verschuldigd, en hoe vager jij blijft, hoe minder munitie de ander heeft om aan te dringen.
Mensen die moeite hebben met nee zeggen, zijn vaak bang dat de ander boos wordt of teleurgesteld is. Maar is dat het einde van de wereld? Welnee. Zelf krijg je ook weleens van een ander nee te horen, en dan zoek je toch ook gewoon naar een alternatief? Daarom. Je wijst de vraagsteller niet persoonlijk af, maar wel het verzoekje.
Lees verder onder de advertentie
6. Wees beleefd
Je hoeft heus niet als een botte boer tekeer te gaan als je ergens nee op zegt. Blijf beleefd en respectvol (maar wel duidelijk). Verpak jouw nee in een complimentje: ‘Wat leuk dat je aan me denkt, maar helaas…’ Zo hou je zelf ook een goed gevoel over aan je weigering.
7. Blijf bij je nee
Hoera, je hebt nee gezegd! Dan is het nu de kunst om bij je antwoord te blijven. Zwak de boel dus niet af met ‘misschien’ of ‘denk ik’, want dan ziet de ander weer een opening om aan te dringen. Dus: hou je rug recht. Nee, nee, N.E.E.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.