Waarom ruziemaken juist goed kan zijn voor je relatie

28.02.2018 10:13
ruziemaken-goed-voor-relatie

Geen paniek als jij en je partner elkaar af en toe de tent uit willen vechten – een stevige ruzie op z’n tijd zorgt er volgens Joseph Grenny (van het boek Crucial conversations) júist voor dat de kans groter is dat jullie bij elkaar blijven.

“Ruzies vermijden is de grootste fout die je als stel kunt maken”, zegt hij tegen The Guardian.

 

‘Vertrouwen en verbondenheid’

Dus als je iets niet bevalt? Of het nu rondslingerende sokken zijn of iets groters: krop de boel niet op en gooi het eruit. Joseph: “Het succes van een relatie wordt bepaald door de manier waarop gevoelige kwesties worden besproken. Voor echte liefde moet je werken. Intimiteit gaat niet alleen over liefde en aantrekkingskracht, maar ook over eerlijk zijn. Praten is dé manier om de waarheid naar boven te brengen en geeft vertrouwen en verbondenheid.” Deze moeders begrijpen dit als geen ander: ze vinden af en toe een flinke ruzie prima: 

 

Nienke (35), moeder van een zoon van 6 en dochter van 4: “Mijn man en ik zijn allebei nogal explosief. Temperamentvol kun je ook zeggen. Zoveel liefde als er tussen ons is, zo hard kunnen we ook knallen. Soms baal ik daarvan, maar dan denk ik aan mijn vorige relatie en zou ik het niet anders willen. Mijn vorige vriend had veel moeite met het uitspreken van gevoelens. Nee, ruzie hadden we nooit, maar intussen gingen we allebei kapot aan wat er van binnen aan ons vrat. Liever gooi ik mijn gevoelens en frustraties er eens in de zoveel tijd keihard uit, om daarna weer veel van mijn man te kunnen houden, zonder sluimerende ellende.”

 

Lees ook
Deze ouders hebben altijd gillende ruzie op vakantie >

 

Jet (40), moeder van 3 kinderen (11, 8 en 3): “We maken niet zoveel ruzie, en al helemaal niet als er kinderen bij zijn. Dus áls we dan een keer kibbelen om iets onbenulligs dan vragen de oudste twee meteen paniekerig: ‘Gaan jullie scheiden?’ Misschien het toch maar iets vaker een beetje laten knallen waar zij bij zijn, zien ze meteen dat ruzie maken – én het vervolgens goedmaken natuurlijk – ook bij het leven hoort.”

 

Suzanne (26), 26 weken zwanger: “In het begin van onze relaties kropte ik alles op – alles om de boel maar niet te laten ontploffen. Toen we samen gingen wonen, merkte ik dat ik me juist hierdoor aan de kleinste dingen ging ergeren. Hij hoefde maar te zuchten of te steunen en het bloed stroomde vanuit m’n tenen naar mijn hoofd, dus toen besloot ik: gooi het eruit. Nou dat heb ik gedaan (doe ik overigens nog steeds, maar nu geef ik m’n zwangerschap de schuld) en daar ben ik tot op de dag van vandaag blij mee.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >