Beeld: Getty
Beeld: Getty

Op vakantie gaan is heerlijk. Eindelijk tijd om bij te komen, dat ene boek uit te lezen en lang in de zon te liggen. Maar wacht eens even...je kinderen zijn ook nog mee. Vorige week gaven we je vijf tips om tijd voor jezelf te maken als je op vakantie bent met je gezin. Deze week vijf tips voor de single moeders onder ons.

1. Vrienden worden met de buren

Of je nou op de camping staat, in een bungalowpark of zelfs in een hotel. Vrienden worden met de buren kan altijd. Zo kun je op rustige avonden even aanschuiven voor een wijntje en willen zij vast wel even op de kinderen letten zodat jij even in je eentje naar de supermarkt kunt.

 

2. Lang leve het animatieteam

Zoek een vakantiebestemming met een animatieteam. Zelfs als het jou persoonlijk de hel lijkt om mee te doen met aquarobics of de bingo, zul je zien dat je kinderen de tijd van hun leven hebben met het entertainment. En jij tijd voor een cocktail en een boek.

 

3. Alleenstaande ouder-vakantie

Je kunt natuurlijk ook meegaan met een vakantie voor alleenstaande ouders. Dat kun je zo gek maken als je wilt. Van een safari in Gambia tot lekker op de camping in Nederland. Overdag spelen de kinderen met elkaar en in de avond zoeken de ouders elkaar op om samen door te zakken.

 

4. Staycation

Wie zegt dat je altijd weg moet? Misschien gaan je kinderen nog wel met hun vader, of heb je geen zin of geld. In dat geval blijf je gewoon lekker thuis. Veel musea hebben leuke extra activiteiten en bijna elke grote stad organiseert speciale kinderdingen voor thuisblijvers.

 

5. Ga met een vriendin

Ze kan af en toe inspringen bij de kinderen en samen boodschappen doen en de avonden dat de kinderen slapen maakt ze ook stukken gezelliger. Neem dus een vriendin mee op vakantie. Die ene die ook single is, bijvoorbeeld. Of juist diegene die wel even een weekje weg wil bij haar vent. Als ze ook kinderen heeft, kunnen jullie elkaar helpen.

 

 

moeder-sportouders-schreeuw-niet.

De dochter van Christine Burke vindt het lastig om contact te leggen, dus was het even spannend toen ze zei dat ze op basketbal wilde. Maar wat bleek: niet de kinderen uit haar team, maar de ouders langs de lijn waren het probleem.

Aan al deze 'overfanatieke' oudersschrijft Christine nu een brief.

 

Schreeuwen

'Ik was verbijsterd toen ik voor het eerst bij een wedstrijd was', vertelt ze. Ze schrok ervan hoe andere ouders de jonge kinderen op het veld kleineren. En toen Christine een andere moeder een opmerking hoorde maken over haar dochter, was ze helemaal van slag. 'Even serieus: zijn jullie vergeten dat jullie als kind ook beginners waren? En door jullie als veroordelende, schreeuwende ouders langs de lijn wordt het voor mijn dochter nóg moeilijker om te leren. Mijn mooie, verlegen, maar dappere dochter moet al die opmerkingen maar aanhoren.'

 

Lees ook
Waarom deze slapende moeder op het voetbalveld 'held' wordt genoemd >

 

'Laat het maar zien'

Christine is van mening dat al dat commentaar juist angst opwekt bij de kinderen. 'Jullie hebben geen idee hoe spannend het misschien voor die kinderen is geweest om het veld op te lopen. Het vereist veel lef om met zoveel publiek te spelen. En als je het zelf zo goed denkt te weten: laat het maar zien dan.'

 

Voetbalcontract

'Natuurlijk, deelnemen aan een team kost tijd, ook als ouders', gaat ze verder. 'Na uren rijden naar de training en kijken naar wedstrijden, wil je je kind zien winnen. En gebeurt dat niet? Dan is dat frustrerend, maar ik wil jullie één ding meegeven: het is geen professionele sport. Ze doen dit voor hun lol dus het is geen enorm 'ding'. En tot een scout de naam van jouw kind niet op een voetbalcontract van veertig miljoen heeft gezet, vraag ik je om je mond te houden als mijn kind niet speelt volgens jouw verwachtingen.'

Bron: Scary Mommy

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeder-mooie-spullen-kopen

Of je nou een mooie tas, lekkere parfum of crème in de winkel ziet staan: gewoon kopen als je portemonnee dat toelaat, vindt blogger en moeder Rita Templeton.

'Schuif dat 'moederschuldgevoel' eens opzij', schrijft ze op Scary Mommy.

 

'Denk aan jezelf'

Wanneer je iets duurs in je hand hebt, is het logisch dat je als moeder denkt: 'Hier kan ik drie paar broeken voor m'n kind van kopen.' En dat je liever een volle kar met boodschappen of stofzuiger koopt in plaats van kleding voor jezelf, is ook niet zo gek. Maar toch vindt Rita dat je ook aan jezelf moet blijven denken. 'Of je nu ziek, gestrest of verdrietig bent, je houdt het gezin als moeder altijd draaiende. Alleen al omdat je bereid bent om je eigen wensen op te offeren en je kinderen voorop te stellen, verdien je zelf af en toe iets moois.'

 

Lees ook
Inge (40): 'Door m'n zus moest ik mijn zoon een goedkopere fiets geven' >

 

'Draag het met trots'

Rita vergelijkt het moederschap met een betaalde baan: 'Als je een baan hebt, kun je vrije dagen aanvragen. Je krijgt misschien extra vakantiedagen of een bonus, maar moeders? Die krijgen nooit een vrije dag, laat staan iets extra's. En toch ben je er altijd, doe je je best en geef je je hart voor iets wat zoveel energie kost. Dus koop dat boek, die outfit, die nieuwe mascara of andere prullaria. Weet dat je het verdiend hebt.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >