Slecht slapen, gehaast huiswerk maken en tot diep in de nacht scrollen op sociale media: steeds meer jongeren gebruiken hun online tijd op een ongezonde manier. Dit blijkt uit de jeugdmonitor van de GGD, een grootschalig onderzoek onder 188.000 tweede- en vierdeklassers van de middelbare school.
Lees verder onder de advertentie
Een somber beeld
Tweede- en vierdeklassers vulden vragenlijsten in over hun gezondheid, welzijn en leefstijl. De uitkomsten? Een best somber beeld van de fysieke en mentale gezondheid van jongeren. Zo zijn ze niet bepaald positief over hun gezondheid: in 2023 vond 80 procent van de jongeren hun gezondheid (zeer) goed, terwijl dit in 2015 nog 88 procent was. Ook vertonen jongeren steeds meer ongezond gedrag: elf procent rookt of vapet, een toename vergeleken met 2015, toen dit nog vijf procent was.
Lees verder onder de advertentie
Daarnaast groeit het risico op problematisch gebruik van sociale media: 13 procent van alle jongeren kampt hiermee. Bij meisjes ligt dit percentage nog hoger, namelijk op bijna 17 procent, terwijl dit in 2019 nog 8 procent was.
Preventie
“Dit zijn zorgwekkende uitkomsten”, zegt André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland. “We streven naar een gezonde generatie in 2040, maar we zien juist het tegenovergestelde gebeuren: de ervaren gezondheid van jongeren verslechtert en ongezond gedrag neemt toe. We moeten dus het tij keren, passende maatregelen nemen voor het te laat is. Deze cijfers geven juist aan dat het nieuwe kabinet extra moet inzetten op preventie.”
Lees verder onder de advertentie
Advies
Bjarne Timonen, GZ-psycholoog en auteur van de Leefstijlgids tegen somberheid, ziet dat veel jongeren verslavingsgedrag vertonen op sociale media. Ze fietsen met hun smartphone in de hand, terwijl persoonlijk contact juist enorm belangrijk is voor jongeren. Volgens Timonen is de belangrijkste oplossing: beperken.
“Stel tijdslimieten in, zet je scherm op zwart-wit, leg je telefoon weg en ga analoge activiteiten doen. En ouders moeten goede afspraken maken. En als er onderliggende problemen zijn waardoor je je toevlucht zoekt tot sociale media, moet je echt hulp zoeken.” Een kenmerk van verslaving is dat je er meer tijd aan besteedt dan je eigenlijk wilt. Jongeren merken vaak zelf al dat het verslavend werkt. “En geef ze eens ongelijk. Het is gewoon hartstikke aantrekkelijk om op je telefoon te zitten.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.