Grote zorgen om vapen op school: ‘In groep 7 en 8 wordt al gevaped’

31.10.2023 10:07
Foto: Unsplash

Veel kinderen beginnen al op jonge leeftijd met vapen, blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel. Soms zelfs al op de basisschool. Het leidt tot grote zorgen bij ouders en scholen. ‘Kinderen bij mij in de klas (groep 7/8) experimenteren al met vapen.’

Je hoeft op straat maar even om je heen te kijken en je ziet meerdere mensen met een e-sigaret in hun hand. De groep vapers wordt steeds jonger, blijkt uit het RTL Nieuwspanel, die rondvraag deed bij 20.000 leden, onder wie 1600 ouders van kinderen op een middelbare school en 300 mensen die op een middelbare school werken. E-sigaretten mogen niet verkocht worden aan kinderen onder de 18 jaar, maar dat weerhoudt ze er niet van om te vapen. Volgens een personeelslid van een middelbare school krijgen minderjarigen de vapes via oudere vrienden, dealers of gewoon in de winkel. Van de mensen die op een middelbare school werken, zegt 39 procent dat er op school gedeald wordt. Ook ouders melden dat.

Kinderen uit groep 7 en 8 vapen

Uit het onderzoek komt naar voren dat veel kinderen stiekem vapen, bijvoorbeeld in de toiletten of als de docent het lokaal uit is. Niet alleen op middelbare scholen, maar ook op basisscholen neemt de populariteit van e-sigaretten toe. “In groep 7 en 8 hebben kinderen het al over vapen,” zegt een panellid. “Sommigen zeggen zelfs dat ze het al eens gedaan hebben. Kinderen hebben geen idee wat de gevolgen zijn en hoe slecht het is.” Iemand anders laat weten dat kinderen de smaakjes lekker vinden en de gevaren niet inzien.

Vapen op school tegengaan

80 procent van de panelleden pleit voor strengere regels om vapen tegen te gaan. Genoemde oplossingen zijn een algeheel vapeverbod, het duurder maken van e-sigaretten en het beboeten van minderjarigen die vapes kopen. Longpatholoog Danielle Cohen en longarts Frank Borm nemen het heft in eigen hand. Zij bedachten het lespakket ‘Vapen jouw keuze’, om leerlingen op basis- en middelbarescholen te waarschuwen voor de gevaren van vapen.