Zó verkort je de schermtijd van je kinderen in 5 stappen

27.06.2022 11:52
schermtijd verkorten kind 5 stappen Beeld: Getty Images

Zitten jouw kids ook langer op schermpjes te turen dan je zou willen? Je bent zeker niet de enige. En alhoewel die schermen ook veel goeds brengen, is het toch handig om de schermtijd niet al teveel op te laten lopen. Hier vind je vijf praktische tips om te minderen.

De Britse organisatie Ofcom schat na onderzoek dat de schermtijd van 3 en 4-jarigen gestegen is naar 3 uur per dag. Voor kinderen tussen de 8 en 11 jaar is dit zelfs 4,5 uur per dag. De corona pandemie heeft flink bijgedragen aan die stijging, tijdens de lockdown was het scherm vaak de enige manier om contact te leggen of schoollessen te volgen.

Zintuigen prikkelen

Naar een scherm kijken is vrij passief: je kijkt en luistert naar een scherm, maar vaak is er geen interactie. Dit zorgt ervoor dat andere zintuigen zoals voelen, ruiken of proeven niet gebruikt worden. Dat kan problemen opleveren als je kind écht veel te veel met een scherm voor z’n neus doorbrengt. Het kan zelfs leiden tot slaapproblemen, concentratieproblemen en een slecht zelfbeeld. Maar het grootste probleem met ellenlange schermtijden is dat het tijd afneemt van andere nuttige activiteiten: lekker buitenspelen, bewegen, spelen met vrienden en slapen. Daarom is het goed om de schermtijd van je kind eens onder de loep te nemen en te kijken of je het in kunt korten. Begin eens met deze vijf simpele stappen:

1. Zet een wekker

Dit klinkt simpeler dan het is: probeer je kind maar eens achter een scherm vandaan te krijgen. Zeker nu schermen bijna altijd draagbaar zijn, in de vorm van een tablet of telefoon. Praat met je kinderen over de tijd die ze krijgen en vertel waarom het daarna tijd is om wat anders te gaan doen. Je kunt op veel devices een limiet instellen voor bepaalde apps. Als de tijd om is krijg je een melding dat het limiet bereikt is. Tip: je kunt er ook voor kiezen de ingestelde tijd steeds iets korter te maken in plaats van in een keer bijna alle schermtijd te schrappen. Kunnen ze een beetje wennen!

2. Schermvrije zone

Maak een schermvrije zone in huis. Net als met de tijdslimieten gaat dit over grenzen stellen. Het kan misschien voelen alsof je niet om schermen heen kunt, met de tv, telefoons en tablets in huis. Kies een ruimte of deel van de kamer, bijvoorbeeld de eettafel, de speelhoek of een ander stukje in huis, waar schermen verboden zijn. Je kunt ervoor kiezen dat die regel de hele dag geldt, of tussen bepaalde tijden. Zo zorg je ervoor dat er duidelijke regels zijn en de kinderen uit gewoonte minder snel een scherm zullen pakken. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je je zelf ook aan de schermvrije zone houdt…

3. Start een nieuwe hobby

Kies met elkaar een nieuwe hobby. Dat hoeft niet veel tijd en geld te kosten, het kan heel simpel: wordt de allerbeste in bordspelletjes, bak heerlijke taarten 0f lees een stapel boeken. Niet alleen leuk en leerzaam, het zorgt ook voor extra quality time met je gezin. Voor de kleintjes kun je lekker los met creatieve hobby’s zoals schilderen of knutselen. Is ook nog eens goed voor de creativiteit!

4. Ga erop uit!

Dit ligt misschien voor de hand, maar tijd doorbrengen buitenshuis is de beste manier om te ontsnappen aan al die schermen. De buitenlucht en beweging doen iedereen goed en zorgen ervoor dat jullie allemaal ’s nachts beter slapen. Maak er echt een familie-uitje van door een toffe wandeling te doen of een spelletje te spelen in de tuin of het park. Regent het een beetje? Laat je niet tegenhouden. Regenpak en laarzen aan en je hebt juist de grootste lol!

5. Zet achtergrondgeluid uit

Zet je schermen uit als je er niet naar kijkt. Zijn je kinderen net lekker aan het spelen, wordt hun aandacht getrokken door een geluid uit de tv: zonde! Maak schermtijd actief en doelgericht en zorg dat je de schermen verder uit laat. Een muziekje kan natuurlijk altijd, maar gebruik dan alleen de boxen of radio.

Doe het samen

Als je de schermtijd van je kinderen wil verlagen, zorg dan dat je het niet als straf gebruikt, of het zo te laten voelen. Probeer uit te leggen waarom het goed is om ook andere dingen te doen, zodat je kinderen het zelf ook begrijpen. Doe dit met elkaar, zodat je er allemaal iets aan hebt! Bron: Mediaworks Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.