Moeilijke eter thuis? Goed nieuws: volgens dit onderzoek ligt het niet aan jou
Is het avondeten met je kind elke dag weer drama bij jullie thuis? Ga niet twijfelen aan jezelf en de effort die je erin stopt om je kind iets fatsoenlijks binnen te laten krijgen. Volgens een grootschalig wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kieskeurig eten bij kinderen namelijk vooral genetisch is bepaald.
‘Ik lust dat niet!’
‘Wat is dat op mijn bord? Ik ga dat niet eten!’ Is je kind vanaf dag één al een moeilijke eter geweest? Dat is niet zo gek volgens dit wetenschappelijk onderzoek.
De onderzoekers die kieskeurig eten bij kinderen van peuters tot tieners onderzochten, ontdekten dat de belangrijkste reden achter het gedrag DNA was. Dit verklaarde 60% van de kieskeurigheid bij kinderen van 16 maanden oud en 74% van de kieskeurigheid bij kinderen van 3 tot 13 jaar oud.
Moeilijkste leeftijd qua eten
Heb je thuis eenmaal een slechte eter aan tafel zitten? Dan is de kans groot dat het een slechte eter blijft. De onderzoekers ontdekten namelijk ook dat kinderen die kieskeurig eten, door de jaren heen vaak niet makkelijker worden met eten. Dit komt opnieuw, omdat hun gedrag wordt bepaald door hun genen.
Lees ook: Trucs voor kieskeurige eters, volgens een kindervoedingscoach
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste kinderen rond de zeven jaar een lichte piek vertoonde qua kieskeurigheid, maar over het algemeen bleef de kieskeurigheid ongeveer hetzelfde tussen 16 maanden en 13 jaar.
Het ligt niet aan jou als ouder
‘De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat kieskeurigheid over eten niet iets is dat voortkomt uit opvoeding. Het komt neer op de genetische verschillen tussen elk kind’, aldus Dr. Zeynep Nas, een gedragsgeneticus aan het University College Londen.
Omgeving maakt wél iets uit
De resultaten van dit onderzoek betekenen overigens niet dat de omgeving van kinderen er helemaal niet toe deed. Zo blijkt namelijk dat de ervaringen die de tweelingen deden (het onderzoek werd specifiek gedaan onder tweelingen), zoals het eten dat ze thuis aten, een grote invloed hebben op hoe kieskeurig ze waren.
Ook ontdekten de onderzoekers dat samen thuis eten als gezin en kinderen verschillende soorten eten aanbieden als ze peuters zijn, kan helpen kieskeurig eetgedrag te voorkomen, ongeacht het DNA dat erbij betrokken is.
Hoe werd dit onderzocht?
Benieuwd naar hoe onderzoekers dit hebben kunnen achterhalen? Voor de studie analyseerden Nas en haar team gegevens van de Britse Gemini-studie, die bijna 2500 tweelingen onderzocht om het verschil tussen nature and nurture en opvoeding te onderzoeken. De onderzoekers vergeleken resultaten tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen.
Omdat eeneiige tweelingen 100% van hun DNA delen, konden ze zo onderzoeken wat het genetische component was bij kieskeurig eten. Ze ontdekte dat eeneiige tweelingen vaak meer vergelijkbare kieskeurige eetgewoonten hadden, wat de onderzoekers tot de conclusie bracht dat DNA een grotere factor was in kieskeurigheid dan eerder werd gedacht.
Lees ook: ‘Na drie kinderen kreeg ik een enorm kieskeurige eter’
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.