Ruim 50 procent van de ouders wil meer quality time met hun kleintje, blijkt uit onderzoek

06.06.2024 08:00
quality time Bron: Unsplash

Nieuw onderzoek, in opdracht van Zwitsal, heeft verrassende inzichten opgeleverd over de dagelijkse struggles van Nederlandse ouders. Ruim 50 procent van de ouders wil meer quality time met hun kleintje, maar laat zich afleiden door zaken zoals hun mobiele telefoon (39,9 procent).

Makkelijker gezegd dan gedaan

Meer dan 75 procent van de ouders twijfelt regelmatig of ze het wel goed doen. Ze weten wat belangrijk voor hen is: tijd en aandacht voor hun kleintje, en daarmee de band versterken. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Werk (50,5 procent) en huishoudelijke taken (57,9 procent) eisen hun aandacht op. Opvallend is dat 39,9 procent van de ouders aangeeft dat hun mobiele telefoon hen ervan weerhoudt om echt van de momenten met hun kleintje te genieten. Bij ouders van kinderen tot 3 jaar is dit zelfs bijna de helft (45,8 procent).

Eerlijk over uitdagingen

Om de gedeelde uitdaging van ouders te erkennen, lanceert Zwitsal een nieuwe campagne om ouders te helpen meer van dit soort momenten te creëren. De social campagne draait om erkenning en het delen van de dagelijkse druk en afleidingen, om zo de druk op ouders te verminderen. Ouders worden aangemoedigd om eerlijk te zijn over hun uitdagingen en het gesprek aan te gaan met andere ouders. De centrale boodschap: wees zacht voor elkaar.

Lees ook – Papadag? Dit is waarom iedere moeder een mamadag zou moeten inlassen

Worstelen met dagelijkse uitdagingen

Yara Michels, moeder van een tweejarige dochter en zwanger van haar tweede kindje, deelt haar ervaringen om andere ouders gerust te stellen dat ze niet de enige zijn die worstelen met de dagelijkse uitdagingen. “Een van de mooiste, maar ook uitdagendste dingen aan jonge moeder zijn, is echt in het moment aanwezig zijn. En het gevoel hebben dat ik het goed doe, terwijl ik alles probeer te balanceren en overal wat tijd tekortkom. Van werken – ik heb een eigen onderneming, ook een soort kind – tot relaties met je partner, familie en vrienden, het huishouden draaiende houden, berichtjes die binnenkomen en zorgen voor mezelf en mijn tweede zwangerschap.

Eerlijk toegeven: ik voel soms best wat druk. En ik ben zeker niet alleen. Toch lijkt het op social media soms alsof andere ouders het wél allemaal perfect op een rijtje hebben. Ik vind het mooi om eerlijk te zijn over de uitdagingen, de chaos en de afleidingen die erbij komen kijken. Door die te erkennen en milder naar onszelf te kijken, hoop ik dat we als moderne moeders de druk op onze schouders iets kunnen verminderen.”

Bron: Zwitsal

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.