Waarom quality time met je kind zo belangrijk is

22.11.2022 13:28

Werken, boodschappen doen, de was ophangen, kinderen ophalen en koken. Knipper twee keer en de dag is alweer voorbij. Elke ouder is het er wel over eens, een dag heeft eigenlijk nooit genoeg uren. Naast alle dagelijkse bezigheden is quality time met je kind ook erg belangrijk. Dit zijn de positieve effecten daarvan.

Experts leggen het uit.

Het voorkomt negatief gedrag

Door voldoende quality time met je kind door te brengen voorkom je vervelend gedrag, stelt kinderpsycholoog Tischa Neve. Negatief gedrag wordt meestal vertoond als een schreeuw om aandacht. Door meer tijd door te brengen met je kroost, verander je dit gedrag. Luister naar je kind, doe samen dingen of knuffel gewoon even. Daarnaast kan je met quality time ook gewenst gedrag stimuleren. Neve geeft aan dat een positieve benadering dan belangrijk is. Bevestig dus het gewenste gedrag door complimenten te geven. Negatief gedrag leer je volgens haar het snelste af door het te negeren.

Je kind krijgt meer zelfvertrouwen

Als ouder speel je een grote rol in het zelfvertrouwen van je kind Volgens psycholoog Sarina Brons is zelfvertrouwen de drijvende kracht om verder te komen en nieuwe dingen aan te gaan. Sommige kinderen hebben van zichzelf een minder positief zelfbeeld en minder zelfvertrouwen. Door samen dingen te doen, nieuwe dingen te leren en je kind complimenten te geven, krijgt je kind meer zelfvertrouwen. Geef je kind tijdens de quality time waardering, ook als het niet in een keer goed gaat. Positieve stimulatie werkt positief op het zelfbeeld van je kind.

Lees ook: ‘Dit is waarom quality time met je beste vriendin onmisbaar is’

De band met je kind groeit

Elke dag een moment pakken met je kind helpt bij het opbouwen van een band. Dit kan iets heel eenvoudigs zijn en lang hoeft het ook niet te duren. Aanbevolen wordt voor jonge kinderen minimaal vijf minuten dagelijkse verbinding tussen een ouder en een kind. Dit kan door iets te doen wat je kind leuk vindt. Deze momenten geven jonge kinderen de kans om met hun ouders om te gaan zonder de stress van het moeten ‘luisteren’ of het volgen van aanwijzingen. Dit helpt de band tussen een ouder en een kind te versterken, volgens kinderpsycholoog Roger Harrison.

Daarnaast is het natuurlijk vooral supergezellig om tijd door te brengen met je kind! Je kunt quality time simpel houden, door gewoon thuis iets te gaan doen. Maar het is natuurlijk leuk om het eens in de tijd wat grootser aan te pakken, en een leuk uitje te ondernemen.

Bron: Klimbos, Scary Mommy

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.