Bijna de helft van de ouders geeft weleens een ‘corrigerende tik’ aan hun kind. En 1 op de 25 ouders, om precies te zijn. Dat blijkt uit onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek van au pair- en oppasplatform Nina.care, blijkt dat een flink aantal ouders hun kind weleens een tik geven, of dat hebben gedaan. In Nederland is dat bij wet verboden, ook als je het een ‘pedagogische tik’ noemt. Kinderpsycholoog Wendy de Pree pleit er overigens voor het niet meer zo te noemen. Kinderen leren er volgens haar namelijk niets van. Ze benadrukt dat er inmiddels door onderzoek veel bekend is over de negatieve impact van een ‘corrigerende tik’.
Vijf kinderen zijn uit huis geplaatst in een Vlaardings gezin, maar de vader heeft geen idee waarom. Het zou gaan om jarenlange kindermishandeling, maar de vader noemt het ‘sporadisch een pedagogische tik’, zo is te lezen in het AD. Uit het onderzoek van Nina.care blijken het ook meestal de vaders die een ‘corrigerende tik’ uitdelen aan hun kind, namelijk iets meer dan de helft. Bij moeders geeft 62,4 procent aan nooit hun kind geslagen te hebben.
Lees verder onder de advertentie
Ook jonge ouders delen vaker een tik uit dan de wat oudere generatie. Opvallend, maar volgens Wendy de Pree heeft dit te maken met impulsbeheersing – of een gebrek daaraan. Het is volgens haar een uitdaging om jonge kinderen op te voeden en jonge ouders missen daarbij levenservaring. De stress die hoort bij het huidige dagelijkse leven, met moeders die ook werken en de druk van social media, moet volgens haar ook niet vergeten worden. “Dat maakt mensen ongeduldig en prikkelbaar.”
Verboden
In Nederland is het verboden je kind te slaan, maar in bijvoorbeeld België, Engeland en veel Amerikaanse staten is dat niet het geval. In Amerika zijn lijfstraffen op school zelfs toegestaan. Wendy de Pree: “Scandinavische landen, maar ook Nieuw-Zeeland, zijn veel progressiever als het gaat om kinderrechten en kinderwelzijn”, zegt ze. Ze snapt dan ook niet dat niet alle ouders in Nederland gewoon doen wat volgens onderzoek werkt: “Want dat hebben deze landen allang bewezen.”
Lees verder onder de advertentie
Eerder bleek al uit onderzoek dat een corrigerende tik hetzelfde effect heeft op hersenen als ernstige mishandeling. Meer daarover lees je hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.