Onderzoek: ‘corrigerende tik’ heeft hetzelfde effect op hersenen als ernstige mishandeling

18.10.2022 14:17
doodsbang eindig als moeder Beeld: Getty Images

Sinds 2007 wordt een ‘corrigerende tik’ in Nederland gezien als kindermishandeling. En wat blijkt? Het uitdelen van zo’n tik kan de hersenontwikkeling van een kind net zo beïnvloeden als ernstige mishandeling. Dat toont onderzoek van universiteit Harvard aan.

Onderzoek

Harvard University bestudeerde een grote groep kinderen tussen de 3 en 11 jaar, waaronder 147 kinderen van 10 en 11 jaar die af en toe een corrigerende tik kregen. Tijdens het onderzoek kregen ze beelden te zien van angstige en neutrale gezichtsuitdrukkingen, terwijl de hersenactiviteit in de prefrontale cortex werd gemeten. In dit hersengebied worden de cognitieve en emotionele functies aangestuurd. Wat blijkt? De kinderen die af en toe een corrigerende tik kregen, reageerden veel heftiger op deze angstige gezichtsuitdrukkingen. Opvallend: er zat geen verschil tussen de stressreactie van kinderen die af en toe een corrigerende tik kregen en kinderen die regelmatig fysiek mishandeld werden.

Lees ook: De juf: ‘In mijn onmacht doe ik iets wat niet kan: ik geef Beer (10) een tik’

Eye-opener

De onderzoekers lichten toe: “Het is belangrijk om te bedenken dat niet alle kinderen hetzelfde reageren op een corrigerende tik. Maar de belangrijkste boodschap is dat een corrigerende tik het risico op problemen in de ontwikkeling van kinderen vergroot. Ouders en beleidsmakers moeten ervoor zorgen dat het minder gebeurt.” Harvard hoopt met dit onderzoek duidelijk te maken dat een corrigerende tik echt schadelijk is voor een kind. Het valt onder geweld en kan ook op later leeftijd een grote impact hebben. Al langer is bekend dat kinderen die weleens een tik krijgen later meer kans hebben op angst, depressie, gedragsproblemen en andere psychische problemen.

Bron: Harvard

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.