Sinds 2007 wordt een ‘corrigerende tik’ in Nederland gezien als kindermishandeling. En wat blijkt? Het uitdelen van zo’n tik kan de hersenontwikkeling van een kind net zo beïnvloeden als ernstige mishandeling. Dat toont onderzoek van universiteit Harvard aan.
Lees verder onder de advertentie
Onderzoek
Harvard University bestudeerde een grote groep kinderen tussen de 3 en 11 jaar, waaronder 147 kinderen van 10 en 11 jaar die af en toe een corrigerende tik kregen. Tijdens het onderzoek kregen ze beelden te zien van angstige en neutrale gezichtsuitdrukkingen, terwijl de hersenactiviteit in de prefrontale cortex werd gemeten. In dit hersengebied worden de cognitieve en emotionele functies aangestuurd. Wat blijkt? De kinderen die af en toe een corrigerende tik kregen, reageerden veel heftiger op deze angstige gezichtsuitdrukkingen. Opvallend: er zat geen verschil tussen de stressreactie van kinderen die af en toe een corrigerende tik kregen en kinderen die regelmatig fysiek mishandeld werden.
De onderzoekers lichten toe: “Het is belangrijk om te bedenken dat niet alle kinderen hetzelfde reageren op een corrigerende tik. Maar de belangrijkste boodschap is dat een corrigerende tik het risico op problemen in de ontwikkeling van kinderen vergroot. Ouders en beleidsmakers moeten ervoor zorgen dat het minder gebeurt.” Harvard hoopt met dit onderzoek duidelijk te maken dat een corrigerende tik echt schadelijk is voor een kind. Het valt onder geweld en kan ook op later leeftijd een grote impact hebben. Al langer is bekend dat kinderen die weleens een tik krijgen later meer kans hebben op angst, depressie, gedragsproblemen en andere psychische problemen.
Bron: Harvard
Lees verder onder de advertentie
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzonden
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.