De basisscholen gaan een week voor de kerstvakantie al dicht. Dat maken premier Rutte en minister De Jonge volgens Haagse bronnen vanavond bekend in de persconferentie.
Lees verder onder de advertentie
Basisscholen moeten volgende week dicht, maar als het vanwege praktische redenen niet lukt om zo vroeg te sluiten, mogen ze aanstaande maandag nog openblijven, melden bronnen.
Besmettingen tijdens kerstdiner
Het Outbreak Management Team (OMT) had het demissionaire kabinet al meerdere keren geadviseerd om de kerstvakantie te verlengen, maar het kabinet gaf daar geen gehoor aan. Tot nu, dus. Met deze maatregel hoopt het OMT de kans op besmettingen tijdens het kerstdiner te beperken. Noodopvang voor ouders met essentiële beroepen wordt wel beschikbaar, net als kinderdagverblijven voor kinderen tot vier jaar. Meer details worden vanavond tijdens de persconferentie bekendgemaakt.
De maatregel kan bij ouders op weinig begrip rekenen. Volgens 60 procent van de ouders moeten de scholen sowieso openblijven, bleek eerder uit een peiling van Ouders & Onderwijs. Ze vinden dat hun kinderen dit schooljaar al veel lessen moesten missen vanwege het coronabeleid. Bovendien is het voor (thuis)werkende ouders ingewikkeld om oppas te regelen. Het OMT waarschuwde eerder al dat opa’s en oma’s hier niet voor ingeschakeld moeten worden, omdat zij extra kwetsbaar zijn.
Lees verder onder de advertentie
De huidige maatregelen, waaronder de avondlockdown, worden hoogstwaarschijnlijk verlengd tot en met 14 januari.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.