In een nieuw advies vraagt het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet voor de derde keer om de kerstvakantie te verlengen. Dat zou tijdens de kerstdagen een hoop besmettingen kunnen voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Door de kerstvakantie met een week te vervroegen hoopt het OMT dat kinderen meer in hun ‘eigen gezinsbubbel’ blijven.
Kerstvakantie vervroegen
Als het kabinet de maatregel overneemt, begint de kerstvakantie niet op 24 december, maar op 17 december. Het aantal coronabesmettingen onder kinderen is hoog, dus het OMT hoopt met deze maatregel de kans op besmettingen tijdens het kerstdiner te beperken. Demissionair minister Hugo de Jonge is geen voorstander. ‘Een week meer vakantie is een week minder school en dat is in een situatie van leerachterstanden niet wenselijk’, reageert hij. Ook is hij bang voor besmettingsgevaar als kinderen uitstapjes maken en daardoor met andere kinderen in contact komen.
Een langere vakantie betekent voor veel ouders: opvang regelen. En dat is lang niet zo makkelijk. ‘Die opvang zou dan natuurlijk niet bij de grootouders gelegd moeten worden’, aldus het OMT, want die kwetsbare groep wil je zéker niet besmetten. In het advies wordt ook extra aandacht gevraagd voor de opvang van kinderen van ouders met cruciale beroepen. Volgende week dinsdag kijkt het kabinet opnieuw naar de coronamaatregelen.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.