Je kind zit thuis als gevolg van het coronavirus maar moet wel bijblijven, wat nu? Door onderstaande tips wordt het geven van thuisonderwijs een stuk overzichtelijker.
Lees verder onder de advertentie
1. Maak een rooster
Kinderen zijn een duidelijke daginvulling gewend op school. Probeer dat overzicht dus ook thuis door te trekken. Natuurlijk hoef je je niet op de minuut aan de planning te houden – van tien minuten langer buitenspelen of lunchen wordt niemand slechter -, maar het is wel fijn als je kind weet hoe laat hij ongeveer opstaat, zijn rekenles begint of even kan uitwaaien. Oh, voordat je de planning in elkaar zet: kinderen zijn minder productief als ze zich lange tijd moeten concentreren. Ze functioneren beter bij kortere momenten verdeeld over de dag.
Lees verder onder de advertentie
2. Begin de dag op tijd
De meeste ouders houden de standaard schooltijd aan, zo tussen 08.30 en 09.00 uur. Aan het begin van de dag zijn kinderen immers het meest uitgerust en blijft leerwerk beter hangen.
Heeft je kind een halfuur uit een boek geleerd? Ga dan samen knutselen of laat hem op de tablet een leerzaam spelletje spelen. Naast het materiaal dat de juf of meester meegeeft aan je kind, kunnen onderstaande linkjes je hier ook bij helpen.
Alles in één: Squla. Hier oefent je kind spelenderwijs, op eigen tempo en niveau alle spellingregels, begrijpend lezen en woordenschat vanaf € 7,95 per maand.
5. Wees flexibel
Onthoud dat ook je kind aan deze situatie moet wennen. Probeer er daarom zo flexibel mogelijk mee om te gaan: werkt een bepaalde methode niet? Maak er vooral geen strijd van (weerstand is killing voor de motivatie), maar bespreek dan samen wat je kind dan wel leuk zou vinden.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.