Kind thuis door corona? 5 tips voor thuisonderwijs

01.12.2021 09:22
kind-krijgt-thuisonderwijs

Je kind zit thuis als gevolg van het coronavirus maar moet wel bijblijven, wat nu? Door onderstaande tips wordt het geven van thuisonderwijs een stuk overzichtelijker. 


1. Maak een rooster

Kinderen zijn een duidelijke daginvulling gewend op school. Probeer dat overzicht dus ook thuis door te trekken. Natuurlijk hoef je je niet op de minuut aan de planning te houden – van tien minuten langer buitenspelen of lunchen wordt niemand slechter -, maar het is wel fijn als je kind weet hoe laat hij ongeveer opstaat, zijn rekenles begint of even kan uitwaaien. Oh, voordat je de planning in elkaar zet: kinderen zijn minder productief als ze zich lange tijd moeten concentreren. Ze functioneren beter bij kortere momenten verdeeld over de dag. 

 

2. Begin de dag op tijd

De meeste ouders houden de standaard schooltijd aan, zo tussen 08.30 en 09.00 uur. Aan het begin van de dag zijn kinderen immers het meest uitgerust en blijft leerwerk beter hangen.

 

3. Laat je kind genoeg bewegen

Neem bijvoorbeeld een gymles of extra buitenspeelmoment mee in de planning. Daar krijg je een vrolijker én geconcentreerder kind van. 

 

Lees ook
Zo bespreek je het coronavirus met je kind >

 

4. Varieer

Heeft je kind een halfuur uit een boek geleerd? Ga dan samen knutselen of laat hem op de tablet een leerzaam spelletje spelen. Naast het materiaal dat de juf of meester meegeeft aan je kind, kunnen onderstaande linkjes je hier ook bij helpen.

 

5. Wees flexibel 

Onthoud dat ook je kind aan deze situatie moet wennen. Probeer er daarom zo flexibel mogelijk mee om te gaan: werkt een bepaalde methode niet? Maak er vooral geen strijd van (weerstand is killing voor de motivatie), maar bespreek dan samen wat je kind dan wel leuk zou vinden. 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >