
Vakantie from hell: ‘We zijn halverwege maar weer naar huis gereden’
Ziek worden op vakantie is wel het laatste wat je wil. Het overkwam Sandya en haar dochter en daarna zat alles tegen.
Je dacht dat je kind gewoon een tikje dramatisch was, of een fijnproever met een hekel aan sokkennaadjes. Maar wat als er meer achter zit?
Hooggevoeligheid bijvoorbeeld – iets dat veel voorkomt, maar vaak over het hoofd wordt gezien. Zeker als het zich niet uit in huilbuien of druk gedrag, maar in kleine, onverwachte signalen.
Dit zijn 7 tekenen waarvan je misschien niet wist dat ze kunnen wijzen op hooggevoeligheid.
Je dacht dat het gewoon een kwestie van ‘even wennen’ was, of een gevalletje aanstelleritis, maar jouw kind weigert kleding met kriebelstof, labeltjes of strakke boorden. En nee, een schaar lost het probleem niet op, ze voelen het nog steeds. Sensorische overprikkeling much?
“Waarom is de lucht blauw? Wat gebeurt er als oma doodgaat? Waarom heb je ruzie met papa over de boodschappen?” Hooggevoelige kinderen zijn piekeraars in de dop, ze willen alles begrijpen, voelen stemmingen haarfijn aan en hebben diepe gedachten over de wereld. Soms vermoeiend. Vaak indrukwekkend.
Jij zet Paw Patrol op, lekker, even ontspannen, maar je kind wordt er juist gespannen van. Die boze burgemeester Humdinger? Véél te spannend. Sommige kinderen beleven emoties intenser en hebben een klein hartje, zelfs bij animatiefiguren.
Is er ruzie geweest in de kamer, ook al was je stil? Dan merkt je kind het. Hooggevoelige kinderen pikken sfeer en spanning haarfijn op. Knap, maar soms lastig – want uitleggen waarom je je ‘niet fijn voelt’ is nogal een opgave voor een kleuter.
Eén uurtje bij dat drukke buurjongetje en jouw kind ploft neer alsof het een halve marathon heeft gelopen. Hooggevoelige kinderen verwerken prikkels langzamer en intensiever. Moe na sociale interactie is geen aanstellerij – het is een overprikkeld brein dat pauze nodig heeft.
“Je vader is over de rooie” – en je kind kijkt geschrokken naar de tuin. Hooggevoelige kinderen zijn vaak analytisch én gevoelig voor taal. Figuurlijk taalgebruik, sarcasme of grapjes kunnen binnenkomen als ‘waarheid’.
Je kind luistert naar een liedje en barst ineens in huilen uit – uit ontroering. Of blijdschap. Of verdriet. Muziek (en kunst in het algemeen) raakt gevoelige kinderen diep. Waar volwassenen een traan laten bij Adele, doet jouw peuter dat bij de titelsong van Woezel & Pip.
Herken je veel van deze signalen? Geen stress. Hooggevoeligheid is geen ‘diagnose’, maar een karaktereigenschap. Het betekent simpelweg dat je kind een fijngevoelige antenne heeft voor de wereld. Geef ruimte, stel gerust, en bouw rustmomenten in. Enne… haal labeltjes meteen maar uit die nieuwe trui.
Dit zijn vijf onverwachte tekenen van hoogbegaafdheid bij kinderen, volgens een expert. Je leest het hier.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!