5 onverwachte tekenen van hoogbegaafdheid bij kinderen, volgens een expert

hoogbegaafd hersenen Beeld: Canva
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

Waarom jouw ‘moeilijke’ kind weleens hoogbegaafd kan zijn? Tekenen van hoogbegaafdheid zijn namelijk niet zo herkenbaar als je in eerste instantie zou denken.

Lees verder onder de advertentie

We denken bij hoogbegaafdheid vaak aan kinderen die fluitend groep 8 doen in groep 5, de tafel van 12 opdreunen voordat ze kunnen schrijven en die op hun zesde al discussiëren over het klimaatbeleid. Maar in het echte leven? Zien hoogbegaafde kinderen er he-le-maal niet altijd zo uit, vertelt Isabelle François op Instagram. Zij is gezinscoach voor gezinnen met hoogbegaafde kinderen.

Lees verder onder de advertentie

Onverwachte tekenen

Soms zie je het juist in dingen die je zouden kunnen ergeren (je mag het zeggen, hoor). Zoals:

  • een lage frustratiedrempel (“Ik kan het niet!” — na één poging)
  • een ongebruikelijk gevoel voor humor (die niemand snapt, maar zij zelf hilarisch vinden)
  • extreme gevoeligheid voor geluid, geur, licht of… structuur (want saus is eng)
  • een rijke fantasiewereld waar je als ouder niet altijd in mag meekijken
  • het weigeren van nieuwe uitdagingen, alsof je kind gewoon nergens zin in heeft

Lui? Verveeld? Of gewoon bang om te falen?

Sommige hoogbegaafde kinderen vermijden juist nieuwe dingen. Niet omdat ze lui zijn. Niet omdat ze geen uitdaging willen. Maar omdat ze bang zijn dat ze het niet meteen kunnen. Want in dat supersnelle hoofd van hen is het project al helemaal uitgedacht. Ze zien het eindresultaat al, en de lat ligt meteen op standje Olympisch. Dan is beginnen eng. Want stel je voor dat het mislukt?

Lees verder onder de advertentie

Tekst gaat verder onder de Instagrampost.

Wat jij kunt doen?

Herken je dit bij jouw kind? Allereerst: adem in, adem uit. Dit betekent niet dat je kind direct getest moet worden of op een andere school moet. Maar het betekent misschien wel dat je met andere ogen mag kijken. Dat je kind niet ‘lastig’ is, maar anders bedraad. En dat de frustratie, koppigheid of fantasiegedrag misschien geen probleem is, maar een teken van een bijzonder brein.

Lees verder onder de advertentie

Dus de volgende keer als je kind woedend de potloden door de kamer gooit? Of weer een droge cracker wil in plaats van jouw liefdevol gemaakte pasta? Misschien toch eens aan de bel trekken. Er zijn coaches zoals Isabelle François die je kind kunnen helpen omgaan met hun hoogbegaafdheid. En jou helpen omgaan met je hoogbegaafde kind. Je hoeft het niet alleen te doen!

De juf van de dochter van Janneke wil haar in een plusklas zetten. Janneke wil dit niet. Wat nu? Je leest het dilemma hier.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken