7x (onverwachte) tekenen dat jouw kind slecht ziet

24.02.2020 10:00
tekenen-kind-slecht-ziet

Uit onderzoek blijkt dat één op de drie kinderen van wie de ogen zijn getest, een oogafwijking heeft. Maar hoe kom je er op het eerste gezicht achter of jouw kind slecht ziet? Check deze (onverwachte) tekenen.

1. Dyslectisch?!

Bij slecht zicht gaat het er bij een kind niet alleen om of-ie schérp ziet, het gaat ook om de verwerking in de hersenen. Zo wordt er soms gedacht dat een kind dyslectisch is (haalt de letters ‘p' en ‘q', ‘d' en ‘b' door elkaar), terwijl het in werkelijkheid een bril zou moeten.

 

2. Warboel

Kinderen met slecht zicht hebben vaak moeite met het verwerken van beeld dichtbij, omdat er een instabiel zicht ontstaat. Zo kan het lijken of cijfers en plaatjes van plaats of vorm veranderen en dit kan nogal verwarrend zijn. Vaak wordt dit te snel afgedaan als concentratieprobleem, terwijl tijdens een bezoek aan een optometrist misschien wel iets anders blijkt.

 

3. Opvallend schuin

Merk je dat jouw kind bij het lezen of tekenen z'n hoofd opvallend schuin houdt of beweegt-ie veel? Ook dit zou kunnen duiden op slecht zicht. Kinderen proberen op deze manier het beeld in hun hoofd scherp te krijgen. 

 

Lees ook
De ogentest op het consultatie bureau: zo werkt die >

 

4. Binnen de lijntjes

De samenwerking tussen (goed werkende) ogen en handen is belangrijk voor de coördinatie. Zo merk je bij kinderen die slecht zien vaak dat ze een onregelmatig handschrift hebben en moeite hebben met kleuren binnen de lijntjes. 

 

5. Evenwicht

Ook met het schatten van afstand (in het verkeer of tijdens balspellen) en het bewaren van evenwicht kunnen slechtziende kinderen moeite hebben. Hoe dit komt? Bij een goed samenspel tussen het linker- en rechteroog kun je diepte zien: er wordt een driedimensionaal beeld gevormd dat ook het evenwichtsorgaan prikkelt. Het kind leert hierbij ook veraf en dichtbij te kijken, iets wat niet wordt gestimuleerd bij tweedimensionale beelden (zoals bijvoorbeeld de televisie en computer).

 

6. Hoofdpijn

Kinderen die slecht zien hebben na school vaak last van hoofdpijn en zijn moe. Dit komt omdat ze de hele dag door knijpen met hun ogen en veel knipperen. Ook kunnen ze branderige ogen krijgen of last hebben van fel licht.  

 

7. Branderige, rode ogen

Klaagt je kind soms over branderige of vermoeide ogen? En zijn zijn oogleden vaak gezwollen of rood? Ook dat kunnen signalen zijn voor oogproblemen. 

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >