klojo scheiding
Beeld: Unsplash

Treurig maar waar: als je relatie klapt, leer je elkaar pas echt kennen. Dan ontdek je soms duistere kanten bij degene die je ooit zo vertrouwde.

Patrick (40) had vijftien jaar een relatie met Debbie. Drie jaar geleden zijn ze gescheiden. Ze hebben twee dochters (8 en 6).

More content below the advertising

“We groeiden uit elkaar en dat heb ik te laat beseft. Ik wílde het gewoon niet zien. Te druk met mijn werk, altijd laat thuis. Debbie vond dat ze er thuis alleen voor stond. Als ze daarover wilde praten, reageerde ik ongeduldig en zuchtte diep. Ik werkte zo hard voor haar en onze dochters, dat ze dat niet inzag. Waarschijnlijk heeft ze zich heel onbegrepen en eenzaam gevoeld, al deed ik mijn best om de weekenden voor haar en de meiden vrij te houden. Op een dag zei ze dat ze er klaar mee was. Ze ging bij me weg.
 

Kont tegen de krib

Ik vond het vreselijk. Ik wilde helemaal niet scheiden. Dat ik mijn gezin niet bij elkaar kon houden, voelde als falen. Gefrustreerd gooide ik mijn kont tegen de krib. Ik ging de scheiding vertragen. Leverde papieren te laat in en deed moeilijk over de verdeling van spullen. Ik was allesbehalve redelijk. De houding van Debbie verdiende ook geen schoonheidsprijs.
 

Manipulatie

Nu ik er met meer afstand naar kijk, zie ik dat ze niet altijd netjes heeft gehandeld. Ze manipuleerde me zo dat ik ermee akkoord ging dat ze de helft van mijn pensioen krijgt. Dat slaat natuurlijk nergens op, ze heeft nog haar hele leven voor zich en inmiddels een nieuwe vriend. En zo heeft ze er meer dingen doorheen gedrukt. Ze eiste onze gloednieuwe bank op omdat die volgens haar toch niet in mijn nieuwe huis zou passen, kreeg het voor elkaar dat ik elke woensdag de meiden naar hockey breng en weer ophaal – ook in de weken dat ze niet bij mij zijn – en dat ik onze kat in huis nam. Een beestje dat zij per se wilde hebben, maar waar ze blijkbaar geen zin meer in had.

Debbie verweet mij altijd dat ik egoïstisch was, maar zij kan er ook wat van. Ik kan niet geloven dat ik er zo ben ingetuind. Ik denk dat ik haar te lang ben blijven zien als dat lieve, zorgzame meisje waarop ik destijds verliefd werd. Een meisje dat ik blind vertrouwde. Wat een oen ben ik geweest.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: scheiden >

 

Neerleggen

Ik heb het zelf ook verkeerd aangepakt. Ik had tijdens de gesprekken bij de mediator niet zo boos en emotioneel moeten zijn. Als je gaat raaskallen, verlies je bij voorbaat. En ik heb er spijt van dat ik weleens uit mijn slof ben geschoten waar onze dochters bij waren. Daarom zeg ik tegen iedereen die gaat scheiden: zorg dat de kinderen er zo min mogelijk van meekrijgen.

Het contact met Debbie is inmiddels redelijk en ik ben weer gelukkig in de liefde. Ik had me veel eerder bij de breuk moeten neerleggen. Dat had me een hoop ellende bespaard.”
 

Dit verhaal is onderdeel van een interviewserie in het Kek Mama Liefdesboek 2018 en is al een keer eerder gepubliceerd.

 


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-meisje-vader-stiefvader

Soms zijn er fotoseries waar je naar kunt blijven kijken - dit is er zo één. Want hoe 'gewoon' de foto's misschien ook lijken, er schuilt een mooi verhaal achter.

De Amerikaanse Dylan Lenox deelt het op Facebook.

More content below the advertising

 

'Bonusvader'

'Dit is onze dochter Willow', schrijft hij. 'Die man aan de linkerkant, dat ben ik (papa, papa Dylan of bonusvader). In het midden staat onze prinses Willow en die man rechts is David (papa, papa David of biologische vader). Nee, we zijn geen stel van hetzelfde geslacht, maar we delen wel een dochter. David is de ex-man van Sarah en ik ben haar verloofde. We hebben onszelf tot een uniek gezin gevormd. Niet alleen heb ik een dochter gekregen, ik heb er ook een broer en beste vriend bij. Bedankt Sarah!'

 

Lees ook
Amanda schrijft een indrukwekkende post voor haar stiefkinderen >

 

'Deel van ons leven'

David wil met zijn post duidelijk maken dat het geen zin heeft om ruzie te maken. Dat het veel beter is om aan je kind te laten zien dat jullie nu één grote familie zijn. 'David is geen buitenstaander. Hij is en zal altijd een deel van ons leven zijn.'

Binnen een paar dagen zijn de foto's al meer dan 200.000 keer geliket.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kosten-ivf

Bij het ene stel is het in één keer raak, terwijl een zwangerschap bij anderen helaas soms jaren kan duren. Gelukkig zijn er steeds meer opties, waaronder de vruchtbaarheidsbehandeling IVF (In Vitro Fertilisatie). Maar wat zijn de kosten hiervan? En wordt het vergoed door zorgverzekeraars?

Wij zetten al deze informatie voor je op een rij. 

More content below the advertising

 

Wat is IVF?

In Vitro Fertilisatie is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam tot stand komt: ‘in vitro’ betekent ‘in glas’ en ‘fertilisatie’ betekent ‘bevruchting’. De vrouwelijke eicel en een aantal mannelijke zaadcellen (ongeveer 100.000 per eicel) worden in een glazen schaaltje in het laboratorium samengebracht. Vervolgens wordt geprobeerd een bevruchting plaats te laten vinden. Lukt dit? Dan wordt er één embryo in de baarmoeder teruggeplaatst. Hieruit kan een normale zwangerschap volgen.

Alleen als er een medische reden voor is, kom je in aanmerking voor een IVF-behandeling. Bijvoorbeeld als je niet goed werkende eileiders hebt, (ernstige) endometriose, een niet te herstellen sterilisatie, onverklaarbare onvruchtbaarheid of verminderde kwaliteit van het zaad van de man.

 

Lees ook
Fotoserie: stel neemt IVF-embryo overal mee naartoe >

 

Kosten en vergoeding

Per poging kost het IVF-traject rond de 3000 euro, maar dit verschilt per kliniek. Een IVF/ICSI-behandeling in combinatie met PGD (preïmplantatie genetische diagnostiek), de methode waarmee embryo’s worden onderzocht op ernstige genetische aandoeningen, kost per poging tussen de 6000 en 7000 euro.

De eerste drie behandelingen worden (tot je 43e) door vrijwel alle ziektekostenverzekeraars vergoed en komen altijd op naam van de vrouw, ook wanneer de man de oorzaak is. Wel geldt het eigen risico en het eventuele vrijwillige eigen risico. Het is mogelijk om extra IVF-behandelingen aanvullend te laten verzekeren. Wil je weten welke zorgverzekeraars ook de vierde en vijfde behandeling vergoeden? Dat vind je hier

 

Aftrekpost belasting

Goed om te weten: wanneer je medische kosten maakt die niet door je zorgverzekeraar vergoed worden, kun je deze aftrekken bij de Belastingdienst. Je geeft deze kosten dan aan op de belastingaangifte als bijzondere ziektekosten. Er geldt wel een maximuminkomen en drempelbedrag. Vrouwen van boven de 43 jaar die een IVF-behandeling aangaan, zijn uitgesloten van deze aftrekpost.

Bron: Freya en Zorgpremies.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >