Echtscheidingsadvocaat Padideh Jafari praat dagelijks met mensen over waarom hun huwelijk is stukgelopen. Als realistische romanticus deelt ze de vier meest veelvoorkomende fouten waardoor huwelijken stuklopen volgens haar.
Lees verder onder de advertentie
Bijna 40 procent van de huwelijken werd de afgelopen jaren een echtscheiding, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de statistiek. Hoe kun je voorkomen dat je uit elkaar groeit? Padideh Jafari deelt op Business insiderde meest voorkomende huwelijksfouten die zij dagelijks tegenkomt als echtscheidingsadvocaat.
Lees verder onder de advertentie
“Als echtscheidingsadvocaat denk ik veel na over wat een huwelijk doet slagen of mislukken. Ik zie mezelf graag als een hoopvolle romanticus en een realist. Ik ben op dit moment getrouwd en zes jaar samen met mijn partner. Daarvoor was ik single na de scheiding van mijn eerste man”, vertelt Jafari.
Dit is wat Jafari het meest is opgevallen in haar werk en hoe je volgens haar je huwelijk gezond kan houden.
1. Geef werk (of kinderen) geen prioriteit boven je huwelijk
Zet je werk, ambities en carriere nooit boven je huwelijk, zegt Jafari als eerste. Ze ziet dit veel voorkomen in de praktijk en dit gebeurt bij mannen én vrouwen stelt ze. “Een van mijn cliënten was een tourende muzikant die heel veel weg was van huis voor optredens, repetities en reistijd. Hij was verrast toen zijn vrouw de scheiding aanvroeg, maar ik niet”, vertelt Jafari.
Lees verder onder de advertentie
Bij een baan als muzikant is het begrijpelijk dat je veel van huis weg bent, maar als je een relatie of kinderen hebt moet je hele duidelijke afspraken maken over wanneer je dan wel thuis bent. Deze muzikant dacht in zijn hoofd dat hij er was voor zijn vrouw, maar zijn gedrag en acties toonden het tegenovergestelde.
Ook als je kinderen hebt is het essentieel om elkaar niet uit het oog te verliezen en quality time samen te plannen, volgens Jafari. “Natuurlijk moet je voor de fysieke en emotionele behoeften van je kinderen zorgen, maar vergeet je partner niet!” zegt ze nadrukkelijk. Zelf past ze regelmatig op de jonge kinderen van haar neef, zodat hij wat quality time met zijn vrouw kan hebben. Big reminder dus om vandaag nog een oppas te vragen (of je familie) en die date night te plannen met je geliefde.
Lees verder onder de advertentie
2. Val niet in de verleiding van sociale media
Je ex of oude crush zomaar een berichtje sturen met de vraag hoe gaat het? Het lijkt een onschuldige actie, maar volgens Jafari zijn social media een belangrijke oorzaak van het aanwakkeren van echtscheidingen. De echtscheidingsadvocaat vindt zelfs dat je al een grens overschrijdt als je op iemands social media profiel op zoek gaat naar de huidige relatiestatus van een ex. Waarom is dit gevaarlijk terrein?
Lees verder onder de advertentie
Jafari: “Dit kan een zaadje planten waardoor je plotseling andere opties overweegt en je afvraagt hoe het leven eruit had kunnen zien met iemand anders dan je partner. Social media doen ons denken dat het gras ergens anders groener is. Maar als getrouwd persoon moet je aan je eigen huis denken, je eigen tuin en gazon onderhouden, besproeien en bemesten om het mooi te maken naast je eigen partner.”
3. Gesprekken hebben zonder te luisteren
Waar het vaak misgaat in huwelijken is: niet écht luisteren naar je partner. Je denkt te snel dat je al weet wat de ander wil gaan zeggen en je bent vooral bezig met je eigen mening of boodschap overbrengen in een gesprek. Je wacht tot de ander is uitgepraat, zodat jij weer je zegje kan doen, zonder dat je echt hebt gehoord wat de ander zegt. Herkenbaar? Je bent niet de enige.
Lees verder onder de advertentie
Jafari ziet dit heel veel gebeuren: “Veel mensen praten zonder echt te luisteren naar wat de ander zegt. Dit kan op onschuldige manieren gebeuren, zoals het afmaken van de zin van je partner omdat je denkt te weten wat hij wil zeggen.” Maar pas op, waarschuwt ze: dit kan op de lange termijn leiden tot frustratie en wrok. Probeer wat vaker op je tong te bijten tijdens discussies en maak niet allerlei aannames in je hoofd.
Dit is menselijk natuurlijk, oordelen en aannames maken: maar check die aannames dan bij je partner door vragen te stellen of ze kloppen. “Ik begrijp dat het niet lukt om dit in elk gesprek te doen, maar als je één keer per week tijd maakt voor een echt gesprek waar je allebei echt luistert, dan kan dat al een groot verschil maken voor jullie communicatie.”
Lees verder onder de advertentie
4. Ga niet overhaast trouwen
Haastige spoed is zelden goed. Jafari geeft aan dat dit ook geldt voor huwelijken. Volgens de echtscheidingsadvocate is er geen enkele reden om snel te trouwen als je voor altijd samen wilt zijn. Neem in plaats daarvan de tijd om als stel verschillende fases in je leven samen door te maken. Leer je partner kennen in verschillende situaties zoals met familie, vrienden en collega’s. Kijk hoe je partner omgaat met anderen en wat dat vertelt over wat voor persoon je partner écht is.
Volgens Jafari geldt dit laatste advies vooral voor tweede huwelijken. “Statistisch gezien is de kans dat een tweede huwelijk mislukt, zelfs groter dan bij een eerste huwelijk, dus neem de tijd om ervoor te zorgen dat je elkaar echt leert kennen, voor je in haast het volgende huwelijksbootje instapt.”
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…