Experts waarschuwen: dit is het punt waarop je relatie niet meer te redden is

relatietherapeuten
Marloes Graat
Marloes Graat
Leestijd: 2 minuten

Je denkt misschien dat een relatie zomaar eindigt, maar het tegendeel is waar. Onderzoekers ontdekten dat het einde meestal al jaren van tevoren zichtbaar is – in twee duidelijke fases.

Lees verder onder de advertentie

Als je verliefd bent, lijkt het einde van je relatie ondenkbaar. Toch strandt de helft van alle relaties. En verrassend genoeg gebeurt dat niet plotseling: een breuk is vaak het resultaat van een langdurig proces, blijkt uit grootschalig internationaal onderzoek.

Twee fases

Psychologen hebben ontdekt dat het einde van een relatie in twee fases verloopt. In de eerste fase neemt de tevredenheid geleidelijk af. Daarna volgt een omslagpunt, gemiddeld één tot twee jaar vóór de breuk, waarna de tevredenheid razendsnel keldert. “Vanaf dat moment is het einde vrijwel onvermijdelijk”, zegt professor Janina Bühler van de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz.

Lees verder onder de advertentie

Terminaal verval

Deze ontwikkeling, ook wel ‘terminaal verval’ genoemd, werd aangetoond in vier langlopende studies uit Duitsland, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, met meer dan 11.000 deelnemers. Koppels werd regelmatig gevraagd hoe tevreden ze waren met hun relatie. Opvallend: alleen bij mensen die later uit elkaar gingen, werd de terminale fase waargenomen. De controlegroep – stellen die bij elkaar bleven – vertoonde deze daling in tevredenheid niet.

Lees verder onder de advertentie

28 maanden

De terminale fase duurt gemiddeld tussen de 7 en 28 maanden. Daarbij ervaren beide partners het verval verschillend. Degene die het initiatief neemt tot de breuk, voelt al langer ontevredenheid, terwijl het voor de ander vaak als een schok komt: die ziet de relatie pas kort voor het einde instorten.

Lees verder onder de advertentie

Te laat hulp vragen

Bühler benadrukt dat stellen vaak te laat hulp zoeken. “De meeste koppels komen pas in actie als het al te laat is.” De sleutel ligt in vroegtijdige communicatie. Als je merkt dat je minder tevreden bent met je relatie, wacht dan niet. Bespreek wat je dwarszit – dat vergroot de kans om samen de negatieve spiraal te doorbreken.

Lees verder onder de advertentie

Kortom: relaties gaan meestal niet van de ene op de andere dag stuk. Door vroeg signalen te herkennen en erover te praten, kun je mogelijk voorkomen dat het eindpunt echt het einde betekent.

Onderzoek heeft aangetoond hoe vaak je seks moet hebben voor een gezonde relatie. Je leest het hier.

Bron: Scientias

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken