Je denkt misschien dat een relatie zomaar eindigt, maar het tegendeel is waar. Onderzoekers ontdekten dat het einde meestal al jaren van tevoren zichtbaar is – in twee duidelijke fases.
Lees verder onder de advertentie
Als je verliefd bent, lijkt het einde van je relatie ondenkbaar. Toch strandt de helft van alle relaties. En verrassend genoeg gebeurt dat niet plotseling: een breuk is vaak het resultaat van een langdurig proces, blijkt uit grootschalig internationaal onderzoek.
Twee fases
Psychologen hebben ontdekt dat het einde van een relatie in twee fases verloopt. In de eerste fase neemt de tevredenheid geleidelijk af. Daarna volgt een omslagpunt, gemiddeld één tot twee jaar vóór de breuk, waarna de tevredenheid razendsnel keldert. “Vanaf dat moment is het einde vrijwel onvermijdelijk”, zegt professor Janina Bühler van de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz.
Lees verder onder de advertentie
Terminaal verval
Deze ontwikkeling, ook wel ‘terminaal verval’ genoemd, werd aangetoond in vier langlopende studies uit Duitsland, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, met meer dan 11.000 deelnemers. Koppels werd regelmatig gevraagd hoe tevreden ze waren met hun relatie. Opvallend: alleen bij mensen die later uit elkaar gingen, werd de terminale fase waargenomen. De controlegroep – stellen die bij elkaar bleven – vertoonde deze daling in tevredenheid niet.
De terminale fase duurt gemiddeld tussen de 7 en 28 maanden. Daarbij ervaren beide partners het verval verschillend. Degene die het initiatief neemt tot de breuk, voelt al langer ontevredenheid, terwijl het voor de ander vaak als een schok komt: die ziet de relatie pas kort voor het einde instorten.
Lees verder onder de advertentie
Te laat hulp vragen
Bühler benadrukt dat stellen vaak te laat hulp zoeken. “De meeste koppels komen pas in actie als het al te laat is.” De sleutel ligt in vroegtijdige communicatie. Als je merkt dat je minder tevreden bent met je relatie, wacht dan niet. Bespreek wat je dwarszit – dat vergroot de kans om samen de negatieve spiraal te doorbreken.
Lees verder onder de advertentie
Kortom: relaties gaan meestal niet van de ene op de andere dag stuk. Door vroeg signalen te herkennen en erover te praten, kun je mogelijk voorkomen dat het eindpunt echt het einde betekent.
Onderzoek heeft aangetoond hoe vaak je seks moet hebben voor een gezonde relatie. Je leest het hier.
Dit is een persoonlijk verhaal van een moeder, en haar mening weerspiegelt niet die van de redactie van Kek Mama. Wij vinden het belangrijk om verschillende ervaringen te delen, maar benadrukken dat dermatologen en gezondheidsinstanties het gebruik van zonnebrandcrème aanraden om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling en het risico op huidkanker te verkleinen. […]
Als je dacht dat thuisblijfmoeder zijn vooral veel knuffelen en koekjes bakken is, think again. De Amerikaanse Amber rekent haar man wekelijks bijna $2.700 voor haar diensten als CEO van hun huishouden.
Je wilt even lekker uit eten, of gewoon ongestoord naar het toilet (ja, dát is tegenwoordig me-time, sad but true), en dus heb je een oppas nodig. Grote kans dat je dan toch liever je eigen ouders belt dan je schoonouders. Herkenbaar? Je bent niet de enige.
Bianca (31) is communicatieadviseur en woont samen met partner Pascal (34) en zoon Floris (bijna 2). Met zijn drieën vormen zij een levendig gezin waar zelden iemand stil zit óf zijn mond houdt. In haar eerlijke en herkenbare columns schrijft Bianca over hun gezellige en drukke leven, met alle chaos en liefde die daarbij hoort.
Nieuwe knutselspullen, een dagje speeltuin mét ijsje toe… En dat terwijl je jezelf afvraagt hoe je ooit nog voor hun studie én je pensioen gaat sparen. Klinkt bekend? Je bent niet de enige.