‘Ik weet niet beter dan dat ik in mijn eentje met mijn kind op ­vakantie ga’

13.08.2023 23:17
Alleen op vakantie met kind Beeld: Getty Images

Deze moeders vinden het zalig om alleen met hun kinderen op vakantie te gaan. Of ze nu bewust alleenstaand zijn of met een partner.

Quirine (40) is bewust alleenstaande moeder van Louise (6):

“Thelma & Louise noem ik mijn dochter en mij als we op een van onze avonturen gaan, net als in de Hollywood-hit uit de jaren negentig waar ik destijds van smulde. Ik weet niet beter dan dat ik in mijn eentje met mijn kind op ­vakantie ga.

Wij, wereldveroveraars

Ik kreeg Louise met behulp van een zaaddonor en voed haar in mijn eentje op. Hoewel mijn ouders bij mij om de hoek wonen en me aan alle kanten ondersteunen, heb ik het nooit spannend gevonden om er in het buitenland alleen voor te staan met mijn dochter. Toen ze nog een baby was bezocht ik het liefst resorts in Griekenland of Turkije, wel zo comfortabel. Maar inmiddels zijn we al op cruise langs de ­Griekse ­eilanden geweest, op rondreis door Thailand en bezochten we een ­vriendin in Texas.

“Mensen zijn altijd bereid te helpen als ze ontdekken dat je in je eentje met een kind reist”

Mensen zijn altijd bereid te helpen als ze ontdekken dat je in je eentje met een kind reist. In Thailand stopte de lokale bevolking ons eindeloos eten toe, vertederd door Louises blonde krullen. En op het cruiseschip bleek een oppasservice aanwezig.

Eenzaam voel ik me nooit, want er is altijd aanspraak. En housekeeping; een godsgeschenk toen Louise het in Turkije twee dagen op een spugen zette. Dat had ik thuis mooi in mijn eentje mogen opdweilen.”

Lees ook – 9 tips als je alleen met je kinderen op vakantie gaat >

Vakantie-leven

Xaviera (35) is getrouwd met Ramon (39) en is moeder van Joshua (10), Raphaël (8) en Manuel (7):

“Eigenlijk is ons hele leven één grote vakantie. Als expats wonen Ramon en ik al twaalf jaar over de hele wereld. Reizen is onze tweede natuur. In Indonesië bivakkeerden we in het oerwoud tussen de apen, in Californië trokken we in de weekends de woestijn in voor kampeer­trips.

“Ze zijn het al van jongs af aan gewend, dat maakt het makkelijk om met ze te reizen”

Ramon werkt soms wekenlang op locatie. Dat heeft me er nooit van weerhouden om zelf op pad te gaan met de jongens. Ik vloog met ze naar vrienden in Nepal, ging een midweek met ze naar New York. Ze zijn het al van jongs af aan gewend, dat maakt het makkelijk om met ze te reizen. Bovendien: overal ter wereld groeien kinderen groot. Als ik in Nederland alleen met ze kon overleven, dan kon ik dat overal, dacht ik.

Nu slaat het noodlot toe

Tot die ene keer dat Joshua na een insectenbeet een ontsteking aan zijn vinger kreeg in Indonesië, niet meer stopte met krijsen, Raphaël en Manuel hun broer op hetzelfde volume bijvielen en er in de wijde omtrek geen arts te vinden was. Ramon was niet te bereiken.

In gedachten bereidde ik me voor op een amputatiescenario, klaar voor eventuele vragen van Jeugdzorgachtige instanties over mijn onverantwoordelijke gedrag, toen een lokale dorpsdokter met veel overtuigende hoofdgebaren een natuurlijk smeersel op basis van aloë vera aanbood. De volgende ochtend, na een helse nacht, was het over. Zie je: overal groeien kinderen groot.”

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.