9 tips als je alleen met je kinderen op vakantie gaat

23.06.2022 15:00
handige_strandspullen

Eén ding weet je zeker wanneer je als alleenstaande ouder op vakantie gaat met je kinderen: je komt altijd handen tekort. Snappen wij. Dus: een paar tips om het alvast een beetje makkelijker te maken.

1. Ga (de eerste keer) niet te ver weg

Zeulen met -tig koffers, door de douane (en bij de security nog allemaal je schoenen moeten uitdoen ook), misselijke kinderen door de vlucht: kies je voor een vakantie met kinderen in eigen land, dan heb je hier allemaal geen last van. Je propt alles zo in de auto en voor jullie het weten zitten jullie met boeltje en al voor de stacaravan. En jij bent de kinderen al kwijt omdat ze in de weer zijn met vakantievriendjes die hun eigen taal spreken. Zelf zin in een beetje aanspraak en ouders die in hetzelfde schuitje ziten? Kies dan voor een camping voor alleenstaande ouders. Zo opent De Blauwe Haan (Uffelte) in de zomermaanden het eenouder-kampeerveld. Meer fijne adresjes? Bekijk ze hier.

2. Vriendjes maken

Klinkt als een inkopper, maar wel belangrijk: zorg voor leeftijdsgenootjes van je kinderen, op jullie bestemming. Vermaakte kinderen zijn een vermaakte moeder. O, en als er dan ook nog een animatieteam is dat leuke activiteiten organiseert, is dat natuurlijk helemaal meegenomen. Kun je eindelijk eens dat boek uitlezen.

3. Kies voor een speciale eenoudervakantie

Of het nu gaat om een actieve groepsreis of een ontspannen zonvakantie, tijdens speciale eenoudervakanties staat er altijd reisleiders klaar die je kinderen onder hun hoede nemen. Alles wordt tot in de punten geregeld, zodat jij je alleen nog druk hoeft te maken over het insmeren van je peuter. Het is nog gezellig ook, want terwijl je kinderen worden geëntertaind, zit jij aan de wijn met de andere alleenstaande ouders. Het internet staat vol met eenoudervakanties, maar hier zie je een klein overzicht.

4. All inclusive

Als je toch echt de grens over wilt om te bakken, boek dan een all inclusive resort. In landen als Turkije, Tunesië, Egypte of Portugal zijn dit soort hotels prima betaalbaar en je hoeft je nergens druk om te maken: er wordt voor jullie gekookt, er is (wel eerst checken voordat je boekt) een animatieteam aanwezig voor de kinderen en jij krijgt de kans om eindelijk aan dat boek te beginnen. Aan het zwembad, met een drankje in je hand. Extra tip: kies voor een kamer op de begane grond, zo zitten je kinderen niet ‘gevangen’ op een minikamertje en hoef jij je niet druk te maken om de stenen traptreden.

Lees ook: In je eentje op vakantie met kinderen: zo bereid je je voor >

5. Of laat je kinderen de bestemming zelf kiezen

Moet je durven, maar echt; je zal nog versteld staan van de leuke ideeën waar je zelf niet 1, 2, 3 op komt. Geef ze wel een kader (we willen natuurlijk allemaal wel naar de Malediven of op safari in Zuid-Afrika) en laat je voor één keer verrassen. Wedden dat je je kinderen de hele vakantie niet hoort?

6. Geef ze koffertjes met wieltjes

Als je toch gaat vliegen. Scheelt jou bergen sjouwwerk, en in de rij voor de check-in of de transfer naar je hotel, kunnen ze er nog op zitten ook.

7. Ga met een alleenstaande vriendin

Gedeelde smart is halve smart, vele handen maken licht werk en nog veel meer clichés die waar zijn. Maar bovenal: met een vriendin is het altíjd leuker.

8. Voorbereiding is het halve werk

Als eenouder is je budget meestal niet oneindig. Bespaar door van tevoren online kaartjes te kopen voor attractieparken, uitjes of musea. Scheelt aardig wat geld (en tijd, want je hoeft dan niet meer in de rij te staan – ook fijn). Voor wie graag weet waar ‘ie aan toe is: stippel jullie vakantie van dag tot dag uit. Zo kun je je kinderen goed voorbereiden op wat jullie gaan ondernemen én alvast samen het internet afstruinen ter voorpret. O, niks zo veranderlijk als een leven met kinderen natuurlijk, dus leg ook weer niet teveel vast. Voor je het weet zit je met peperdure boottickets op een dag dat beide kinderen aan de diarree zijn.

9. Regel toestemming van de andere ouder

De Marechaussee checkt nogal streng, als je buiten het Schengen-gebied reist. Dus heeft de andere ouder ook ouderlijk gezag over jullie kinderen? Download dan van tevoren hier even dat formulier, vul het in en print het uit.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >