“Hoe komt je dochter aan die blauwe plekken?’, vroeg de arts op het consultatiebureau’

25.07.2022 14:02
dat ging ff mis ted film Beeld: Shutterstock

Elke week vertelt een moeder over het moment in het moederschap waarop het even he-le-maal misging.

Joella (31) is getrouwd met Kees (36) en moeder van Ivy (3) en Seb (1).

Ik vond het tot twee jaar geleden maar wat spannend, die afspraakjes bij het consultatiebureau. Helemaal omdat Ivy ons eerste kind was en ik, perfectionist pur sang, alles goed wilde doen. Van vitamine D-druppels tot de hoeveelheid melk die ze dronk: ik hield alles bij in een boekje zodat ik niet voor verrassingen zou komen te staan als ik oog in oog stond met de jeugdarts.

Zenuwachtig

Toen Ivy 1,5 was, hadden we opnieuw een afspraak. Seb was die dag vrij, maar omdat ik er ook bij wilde zijn, ging ik eerder weg van m’n werk. Eenmaal aangenomen kleedden we Ivy netjes uit tot d’r luier en nadat haar lengte en gewicht waren gemeten, mochten we bij de arts naar binnen. Razend zenuwachtig was ik.

Lees ook
‘Ik raakte een kind kwijt tijdens het zwemfeestje van mijn zoon’ >

Huilen

De jeugdarts wilde net de speelblokken pakken om wat testjes bij Ivy te doen, toen zijn oog viel op haar arm. Eerst keek hij mij aan, daarna Seb en vroeg vervolgens verbaasd: ‘Zeg, hoe komt ze aan die blauwe plekken?’

Ik verstijfde. Had ik haar gisteravond tijdens het badderen te stevig vastgepakt? Of is er iets voorgevallen op de crèche? Maar net toen ik op het punt stond om in huilen uit te barsten, schoot Seb in de lach.

Knutselochtend

Wat bleek? Hij had die ochtend met haar geknutseld en de blauwe verf had een lichte waas achtergelaten op haar arm. ‘Gaat er wel uit als we haar vanavond in bad doen’, dacht-ie. Niet wetende dat de jeugdarts de vlekken zou opmerken.

Opgelucht, maar ook en een wijze les rijker liep ik een paar minuten later het kamertje uit: ga nooit verven met je kind als je naar het consultatiebureau moet.

Benieuwd naar meer ‘Dat ging ff mis’-verhalen? Je leest ze elke week op Kekmama.nl.