Dít moet je weten bij de aanschaf van een speen voor je baby

18.03.2021 12:12
speen-baby Beeld: Getty Images

Een speen werkt kalmerend en helpt je baby bij het in slaap vallen. Toch zitten er ook nadelen aan het gebruik van een fopspeen en kan het lastig zijn om je kind er weer vanaf te krijgen. Lees hier alles wat je moet weten.

Sommige baby’s gooien hun speen na een aantal weken al uit hun mond: weg met dat ding. Maar voor de meeste baby’s is zuigen aan een speen juist heel prettig. Ze worden er rustig van en vallen daardoor ook makkelijker in slaap. Is je kind te vroeg geboren en ligt hij een couveuse, dan kan een speen ook heel rustgevend werken en hem helpen bij het leren zuigen.
 

Voor- en nadelen

Naast het kalmerende effect, zou het gebruik van een speen volgens onderzoeken ook de kans op wiegendood verkleinen. Dat is vooral het geval bij kinderen die flesvoeding krijgen. De oorzaak daarvan is niet precies duidelijk, maar er wordt aangenomen dat het zuigen rustgevend werkt en dat heeft waarschijnlijk ook invloed op de slaap.

Het gebruik van een fopspeen heeft echter ook nadelen. Zo kan je baby een middenoorontsteking krijgen als hij de speen te veel gebruikt en het kan lastig zijn om het speengebruik uiteindelijk af te bouwen, omdat je kind er heel erg aan gehecht is geraakt.
 

Hoe gebruik je een fopspeen?

Om te voorkomen dat je kind al gauw niet meer zonder de speen kan, is het verstandig om hem vanaf het begin alleen aan te bieden bij zijn slaapjes.

Een goede hygiëne is belangrijk: lees altijd de instructies op de verpakking voordat je de speen voor het eerst gebruikt. Vaak moet je ‘m eerst een paar minuten koken. Doe dit ook regelmatig zodra je de speen in gebruik hebt genomen of steriliseer ‘m in de magnetron.

Heeft de speen na verloop van tijd kapotte onderdelen of is het zuiggedeelte niet meer doorzichtig, vervang ‘m dan voor een nieuwe.
 

Speenknuffel

Om te voorkomen dat je kind zijn speen ’s nachts in bed kwijt is, kun je overwegen om een knuffel aan de speen vast te maken. Deze speciale speenknuffels zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar en de meeste kun je al gebruiken vanaf de geboorte.

Nadeel is wel dat je kind gehecht kan raken aan de knuffel en dat het daardoor moelijker is om van de speen afscheid te nemen. Gebruik nooit een koord of lint dat langer is dan tien centimeter, want dat kan gevaarlijk zijn.
 

Hoe bouw je het speengebruik af?

Geadviseerd wordt om dit rond één jaar te doen, omdat langdurig speengebruik nadelig kan zijn voor de ontwikkeling van het gebit. Ook kan je kind problemen krijgen met het ontwikkelen van z’n spraak.

Weg ermee dus, maar hoe? De beste methode is om gewoon rigoureus te stoppen. Lukt dit niet, dan kun je het langzaam afbouwen door bijvoorbeeld alleen de speen te geven in bed (als je kind ‘m overdag nog heeft). Pak er anders een boekje bij met stickervel of beloon je kind met een cadeau als je zijn speen samen hebt weggegooid.
 

Lees ook:
‘Mijn dochter van drie kan niet zonder haar speen. Is het echt zo slecht?’ >

 

Ben je op zoek naar een leuke speen, voor je baby of als kraamcadeau? Wij zochten een paar leuke modellen voor je uit.

 

Lorelli

Ben je het zat om de speen te zoeken die voor de honderdste keer kwijt is? Met deze leuke vliegtuigspeen van Lorelli is dat voortaan verleden tijd. Dankzij de handige ketting blijft hij namelijk vast zitten aan het shirt van je kind.

– Vanaf 0 maanden
– BPA-vrij
– Met handige clip

Koop ‘m hier, nu met fijne korting

 

Hugo Boss

Ook al kan je kind nog niet praten, met deze speen laat hij haarfijn zien wie de baas in huis is. Dat je ’t even weet.

– 5,5 cm
– Gemaakt van siliconen
– BPA-vrij

Bestel ‘m hier

 

Hema

Gelukkig is je kind nog niet in de papa- of mamafase beland, dus met beide spenen is hij even blij.

– Vanaf 6 maanden
– Vlindervormig
– Voorkomt huidirritatie

Bestel ze hier

 

BIBS

Deze set bestaat uit zes spenen, dus je kunt voorlopig even voort. En je kunt ze met een gerust hart aan je kind geven, want het Deense bedrijf dat ze maakt, heeft al veertig jaar ervaring in het ontwikkelen van spenen.

– 100% Natuurlijk rubber en BPA-vrij
– 6-18 maanden
– Ook verkrijgbaar in andere kleuren

Hier koop je ze

 

Suavinex

De prints van Suavinex zijn geïnspireerd op de laatste sieradentrends. Deze speen uit de Couture Ethnic collectie vormt daarmee het eerste ‘sieraad’ van je kind.

– Vanaf 18 maanden
– Goudkleurige print
– Ventilatiegaten voorkomen huidirritatie

Bestel ‘m hier

 

Fruitspeen

Zodra je je kind wil laten wennen aan het eten van fruit, dan kun je hiervoor deze speciale fruitspeen gebruiken. Open de speen, stop er een stukje aardbei of banaan in en dan krijgt je kind z’n eerste fruitige vitaminen binnen door er aan te sabbelen.

– BPA-vrij
– Geschikt voor al het zacht fruit
– Houd je baby rustig

Koop ‘m hier

 

Glow in the dark

Niet meer zes keer per nacht je bed uit hoeven omdat je kind z’n speen niet meer kan vinden? Geef ‘m deze Glow in the dark speen en hij vindt ‘m vanzelf.

– 2 stuks
– Geur- en allergievrij
– Vlindervormig

Bestel ze hier

 

Bron: Consumentenbond

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >