‘Help ik mijn kind vlak voor of ná Sinterklaas uit de droom?’

15.11.2022 06:29
leeftijd Sinterklaas vieren kind Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Eva (32) woont samen met Dennis (35) en is moeder van Leo (7).

“Sinds de pepernoten in de schappen liggen, is onze zoon Leo al niet meer te houden: Sinterklaas beheerst drie maanden van het jaar zijn leven. Aandoenlijk, en tot nu toe speelden mijn vriend en ik het spel vol verve mee. Maar inmiddels zit hij in groep 4, en om ons heen vallen steeds meer kinderen van hun geloof.

“Sinterklaas beheerst drie maanden van het jaar zijn leven”

Met samengeknepen billen luister ik de laatste weken toe als ik Leo weer eens enthousiast tegen vriendjes vertelt wat hij allemaal aan Sinterklaas gaat vragen. Veel van hen zijn al acht, hebben oudere broers en zussen en weten hoe de vork in de steel zit. Houd dan de mythe maar eens in stand.

Lees ook – Dít is het beste moment om je kind de waarheid over Sinterklaas te vertellen >

Het Geheim

Ik weet dat de meeste kinderen goed meedoen aan het bewaren van Het Geheim. Tegelijkertijd is het een kwestie van tijd tot Leo de waarheid te horen krijgt. En als dat gebeurt, heb ik liever dat het van mij komt. Ik wil niet dat hij denkt dat mijn vriend en ik tegen hem hebben gelogen, en ik wil hem áls hij eenmaal de waarheid weet, ook op het hart drukken dat hij kinderen die nog wel geloven, in de waan laat.

“Ik wil niet dat hij denkt dat mijn vriend en ik tegen hem hebben gelogen”

De hamvraag: wanneer doe ik dit? Als ik nu de waarheid uit de doeken doe, verpest ik zijn laatste Sinterklaasfeest. Maar als ik het vlak erna vertel, ervaart hij het misschien als een pijnlijke desillusie. Wat is de beste timing – of moet ik hoe dan ook nog een jaar wachten?”

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.