Is je kind bang voor Sinterklaas? Dít kun je doen volgens een deskundige

23.11.2021 11:38

Daar sta je dan, met je goeie gedrag op een sinterklaasfeest, durft je kind niet op schoot – of zelfs maar een hand te geven. Wat doe je als je kind bang is voor Sinterklaas?

Omdat het sinterklaasfeest nu eenmaal niet te omzeilen is, en je het hele probleem vrij simpel kunt aanpakken, een paar tips van orthopedagoog-generalist Fiona Craenen, zelf moeder van drie kinderen. Dit kun je doen als je kind bang is voor Sinterklaas. 

 

1. Ga niet front row zitten

“Sinterklaas en zijn pieten zíjn ook imponerend. Combineer dat met alle hectiek eromheen, en het is heel begrijpelijk dat je kind bang is. Angst is een waarschuwing van je lichaam dat er gevaar is.” Dat de Sint niet écht gevaarlijk is en juist cadeaus komt brengen, is logica die je kind niet voelt, dus is afstand hier geboden. “Laat je kind lekker kijken vanuit de luwte, en dwing hem nooit een handje te geven.”
 

2. Bereid je kind voor

Ja, zelfs als je alleen maar naar de intocht gaat kijken. “Vertel hem wat hij kan verwachten aan drukte, geluid en mensenmassa. Maar ook waar Sinterklaas aankomt, en hoe lang jullie blijven.”
 

3. Ga niet

“Ja, serieus”, zegt Fiona. “Mijn oudste was niet zo gecharmeerd van drukte en mensenmassa’s. Aan de intocht van Sinterklaas in ons dorp hebben we daarom nooit gedaan. Zielig? Welnee, zolang de kinderen er zelf niet om vragen en je het kunt uitleggen, is iedereen ermee geholpen.”

 

Lees ook
‘Ik vertel mijn kinderen eerlijk dat Sinterklaas niet bestaat’ >

 

4. Betrek Sinterklaas niet in alles wat je doet

“Soms raken we als ouders wat overenthousiast, vanuit ons eigen ‘kindgevoel’, lacht Fiona. “Denk van tevoren na waar je hem opzoekt, of wanneer je hem inzet om iets gedaan te krijgen bij je kind.”
 

5. Kijk geen Sinterklaasjournaal voor bedtijd

“Levert een kind met angst alleen maar stress op. O, en áls je kijkt: kijk samen.”
 

6. Houd je kind op zijn eigen hoogte

“Als in: til je kind niet op om Sinterklaas in de ogen te kijken. Met zijn voeten op de grond gaat het vast stukken beter.”
 

7. Vertel je kind de waarheid over Sinterklaas

“Angst voor de goedheiligman is nou niet bepaald een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling. Als dit de oplossing is: doen. Stress is altijd erger, en op deze manier beleeft iedereen plezier aan de sfeer van het feest.”
 

 

Meer tips? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >