Mag het ietsje minder? Alles wat je wil weten over de 4-cadeautjesregel voor Sinterklaas

21.10.2022 12:37
4-cadeautjesregel populairste verjaardagscadeaus kinderen Beeld: Shutterstock

Wil jij een overvloed aan cadeaus voorkomen en mag het allemaal wel iets minder tijdens de feestdagen? Hanteer dan de 4-cadeautjesregel.

Het is bijna zover: over drie weken komt Sinterklaas aan in het land en zijn de kinderen niet meer te houden. De voorpret is nu al begonnen. De speelgoedboeken liggen in de brievenbus, de Sinterklaasfilms draaien in de bioscoop en kinderen zijn al druk bezig met verlanglijstjes maken. Maar hoe leuk het ook is om een zak vol van Sinterklaas te ontvangen; kinderen raken snel het overzicht kwijt als ze zoveel in een keer krijgen. Daarom is de 4-cadeautjesregel een perfect alternatief voor die bomvolle zakken.

4-cadeautjesregel

De 4-cadeautjesregel is overgewaaid uit Amerika en doet langzaam zijn intrede in Nederland. Het houdt in dat je vier cadeaus kiest in een thema en dat je kind cadeautjes krijgt waar het echt iets aan heeft zonder overprikkeld te raken van de hoeveelheid die de Sint komt brengen;

 

  • Iets dat ze graag willen hebben;
  • Iets dat ze nodig hebben;
  • Iets om te dragen;
  • Iets om te lezen.

 

Iets dat ze graag willen hebben

Kies voor iets dat heel erg hoog op de verlanglijst staat. Iets waar jouw zoon of dochter niet over raakt uitgepraat en waarvan jij denkt dat er veel mee gespeeld gaat worden. En ja, ook als je als ouder niet snapt waarom dit zo’n hit gaat zijn. Als ze de verlanglijst hebben gemaakt, vraag dan wat hun absolute nummer één is. En doe daar je voordeel mee.

Lees ook – ‘Ik spaar al maanden voor de feestdagen’ >

Iets dat ze nodig hebben

Denk hierbij aan dingen als een dekbedovertrek en gymschoenen, maar het kan ook een nieuwe set kleurplotloden zijn of, iets groters, een nieuwe fiets.

Iets om te dragen

Dit kan van alles zijn. Van sokken tot een pyjama en van een mooie jurk tot een toffe sweater van een favoriet karakter. Als je iets meer wil geven of jouw kind kan wel iets nieuws gebruiken, kun je natuurlijk ook een complete set maken, van ondergoed tot een fijne jas.

Iets om te lezen

Een boek is altijd een goed idee. Een mooi voorleesboek, een boek om zelf te lezen of misschien wel een abonnement op een favoriet tijdschrift. Mocht je nu echt genoeg boeken hebben of liever boeken uit de bibliotheek halen, dan kun je er nog voor kiezen om een spel cadeau te doen.

Tussen de 100 en 150 euro aan cadeaus

Gemiddeld geven ouders tussen de 100 en 150 euro per kind uit aan Sinterklaascadeaus. Met de bovenstaande regel kun je goed uit de voeten en het budget verdelen over de vier categorieën. Er zijn ook ouders die hier nog een vijfde categorie toevoegen, die van een creatief cadeau. En mocht je Sinterklaas uitgebreider vieren en met Kerst ook nog iets wil doen, is de 4-cadeautjesregel natuurlijk een prima uitgangspunt.

Bron: 24Baby, Lootjestrekken.nl.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.