Dít is het beste moment om je kind de waarheid over Sinterklaas te vertellen

22.11.2020 11:22
beste moment leeftijd waarheid Sinterklaas Beeld: Shutterstock

Vol verwachting klopt z’n hart en de eerste pepernoten heeft je kind al achter de kiezen. Dus o jee: wanneer vertel je de bittere waarheid over Sinterklaas?

Daar spreken we éven een deskundige voor. Fiona Craenen is orthopedagoog-generalist, en moeder van één – wat zij noemt – ‘believer’ (6), en twee ‘profiteurs’ (10 en 12). Volgens haar verschilt nogal per kind wat wijsheid is. “Qua leeftijd zeg ik: vanaf groep 5”, aldus Fiona. “Dan beginnen veel scholen met surprises maken voor elkaar, in plaats van pakjesmiddag. Op die leeftijd leren kinderen ook reflecteren over wat ze zien en denken. Ze beginnen te twijfelen aan dingen.” Hoe is die hele Sint bijvoorbeeld de school in gekomen zonder braakschade, en dat op honderden, misschien wel duizenden scholen in het land tegelijk? Fiona: “Al komt de jongste in het gezin meestal iets eerder met die vragen dan de oudste.”
 

Brrr

Niet voor alle kinderen is Sinterklaas trouwens een feestje. “Sommige kinderen zijn zo bang voor Sinterklaas, dat je ze beter eerder de waarheid al kunt vertellen. Voor hen voegt het hele mysterie niets toe. Sterker nog; het doet alleen maar afbreuk aan de feestvreugde.”
 

Lees ook:
‘Mama, oma zegt dat Sinterklaas niet bestaat’ >

 

Magie

Oké, maar áls je het nieuws dan brengt, doe je dat dan vóór of na 5 december? Ook dat ligt aan je kind, stelt Fiona. “Wanneer je wacht tot erna, heeft je kind even tijd om het nieuws te verwerken, en in delen vragen te stellen. Soms komt het nieuws niet in één keer aan, en roept het pas later vragen op. Als je besluit het ervoor te doen, doe het dan wel ruim voor de decembermaand. Zo heeft je kind nog even tijd om de teleurstelling te verwerken.” Overigens geeft Fiona garantie tot de voordeur: “Soms gaan kinderen zó op in de magie, dat ze spontaan weer in hun geloof schieten.”

 

Meer tips? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >