Seksuele voorlichting: ‘Voor ik antwoord kon geven, deed mijn dochter van zes het al’

02.01.2023 08:56
seksuele voorlichting horen Beeld: Unsplash

Sta jij met het schaamrood op de kaken te stamelen hoe een baby in je buik komt, blijkt dat die kleine rakker voor je neus het allang weet.

Cindy (39), moeder van Micha (6) en Jolijn (5), zwanger van de derde:

“Mijn jongste wilde vorige maand graag weten hoe het nou kon dat er een baby in je buik kwam. Voordat ik antwoord kon geven, deed die van zes het al. Zonder blikken of blozen lepelde zij op: ‘De papa stopt zijn plasser in de plasser van de mama, dan komen er zaadjes uit die naar een eitje zwemmen en dan krijg je een baby.’

“Ik stond er letterlijk bij en keek ernaar”

Jolijn hoorde het aan en knikte toen begrijpend. Waarop beiden rustig verder speelden met de Playmobil. Ik stond er letterlijk bij en keek ernaar.”

Lees ook – Alles over seksuele oriëntatie, LHBTIQA+ en gender: wat is het verschil nou eigenlijk? >

Wat doe je nou moeilijk

Eefje (42), moeder van Emma (9) en Sofie (3):

“Emma liet me zweten en draaien en stamelen; op de een of andere manier vond ik het best lastig mijn kleine spruit te vertellen hoe haar babyzusje tot stand was gekomen. Nadat ik uiteindelijk heel omslachtig alle geheimen van the making of baby’s had verteld, zei ze droog: ‘Joh mam, dat weet ik allemaal allang.’”

Voorlichting geven

Met je kind praten over seks voelt misschien wat ongemakkelijk, maar seksuele voorlichting is enorm belangrijk. En dan hebben we het niet alleen over de biologische kant óf de gevaren ervan, zoals een ongeplande zwangerschap of een soa. Belangrijk is om ook de positieve en fijne kant van seks te belichten. Bij het geven van seksuele voorlichting geldt: hoe eerder, hoe beter. Maar stem het gesprek wel af op de leeftijd van je kind. Bespreek ook het belang van toestemming geven, grenzen stellen en die van een ander accepteren. Seks is alleen oké als beide partijen daarmee instemmen.

Een goed begin is het halve werk. Hier vind je meer tips voor de seksuele voorlichting van je kind of verdiep je nog eens in het belang van grenzen stellen.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.