Speelgoed makkelijk en snel schoonmaken: zó doe je dat

26.04.2022 11:00
speelgoed schoonmaken

Met die plakkerige kinderhandjes is het schoonmaken van speelgoed cruciaal. Maar hoe pak je dat aan? We helpen je op weg met deze handige tips.

Niet het leukste werk, wel belangrijk.

Speelgoed schoonmaken

Nét gegeten en hup: die handen zitten alweer in een doos met blokken. De viezigheid is niet altijd zichtbaar, maar speelgoed zit al snel onder etensresten en kwijl. Niet zo hygiënisch dus. Het schoonmaken van speelgoed klinkt als een dagvullend programma, maar met deze tips is het zo gepiept. Hoe vaak je speelgoed moet schoonmaken? Babyspeelgoed een of twee keer per week, kinderspeelgoed eens per maand en knuffels een aantal keer per jaar. Dit zijn ook gouden tips voor het schoonmaken van tweedehands speelgoed.

Knuffels

Je moet er een hart voor breken (want: slapen zonder lievelingsknuffel), maar het wassen van een knuffel is wel zo hygiënisch op z’n tijd. Volg bij voorkeur het wasvoorschrift op het label, maar waarschijnlijk heb je deze eraf geknipt. Stop de knuffel dan in een waszak of kussensloop en was ‘m op 30 graden. Bij twijfel is met de hand wassen een goed alternatief. Let op: héél oude of kwetsbare knuffels, knuffels met batterijen of met een vulling van microballetjes overleven de wasmachine waarschijnlijk niet. Leg hem dan een paar uur in de vriezer, zodat je alle bacteriën doodt.

Siliconen of rubberen speelgoed

Dit speelgoed kun je het best met de hand schoonmaken, niet in de vaatwasser. Maak een sopje van afwasmiddel en veeg het speelgoed voorzichtig schoon. Is het écht smerig? Dan kun je desinfecterende spray of -doekjes gebruiken.

Lees ook: Dit is het leukste speelgoed onder de 20 euro >

Hard plastic speelgoed

Denk aan bouwstenen, keukenspeelgoed of plastic blokken. Handige tip: gooi alles in de bovenste la van je vaatwasser. Je kunt ook een emmer vullen met allesreiniger, het speelgoed even laten weken en alles afnemen met een doek. Plastic speelgoed, zoals Lego en Duplo, kun je ook schoonmaken in de wasmachine. Stop het speelgoed in een dubbele kussensloop en was op 30 tot 40 graden. Speelgoed met batterijen gooi je uiteraard niet in het sop. Dit kun je beter afnemen met een desinfecterend doekje. Playmobil schoonmaken? Tip van de fabrikant: was met de hand, met lauw water en mild afwasmiddel. Spoel daarna goed af en laat het opdrogen.

Poppen

De meeste poppen mogen absoluut niet in de wasmachine. Een pop wassen doe je door het lichaam en het haar in te zepen met wat milde babyshampoo. Poppenkleding kan overigens wel in de wasmachine. Zit de pop vol zwarte strepen? Maak een pasta van olie en bakpoeder en wrijf dit voorzichtig over de strepen. Let op: vermijd hierbij de beschilderde onderdelen van de pop, zoals de ogen en lippen.

Houten speelgoed

Om te voorkomen dat je het hout beschadigt, gebruik je zoveel mogelijk milde schoonmaakproducten. Probeer zoveel mogelijk vuil te verwijderen met een droge of natte doek. Andere vlekken kun je goed verwijderen met babydoekjes, groene zeep of verdunde allesreiniger. Wil je het echt ontsmetten? Gebruik dan azijn. Maar omdat kinderen speelgoed graag in hun mond stoppen, hebben natuurlijke schoonmaakproducten de voorkeur.

Bron: Baby-wereld.nl, Ladylemonade.nl

Meer handige tips? Volg ons op Facebook en Instagram