Zo praat je met kinderen over seksueel grensoverschrijdend gedrag

27.01.2022 15:41
kinderen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Inmiddels heb je ‘m waarschijnlijk gezien: de veelbesproken aflevering van YouTube-serie BOOS over de misstanden bij The Voice of Holland. Veel ouders zien de heftige gebeurtenissen als haakje om met hun kind over seksueel grensoverschrijdend gedrag te praten. Hoe pak je dat aan?

We zetten een aantal tips van Dance4Life, een organisatie die zich inzet voor onveilige seks en seksueel geweld onder jongeren, op een rij.

 

Verdiep je in het onderwerp

Voordat je het gesprek aangaat, is het natuurlijk belangrijk dat je je verdiept in het onderwerp. Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag precies, wat is de betekenis van bepaalde termen, zoals victim blaming, en hoe weet je of jouw kind te maken heeft (gehad) met grensoverschrijdend gedrag? Op websites als Dance4Life, Nederlands Jeugdinstituut, kenniscentrum Rutgers en Huiselijkgeweld.nl vind je een hoop informatie. 

 

Praat open (en positief) over seks

Met je kind praten over seks voelt misschien wat ongemakkelijk, maar seksuele voorlichting is enorm belangrijk. En dan hebben we het niet alleen over de biologische kant óf de gevaren ervan, zoals een ongeplande zwangerschap of een soa. Belangrijk is om ook de positieve en fijne kant van seks te belichten. Bij het geven van seksuele voorlichting geldt: hoe eerder, hoe beter. Maar stem het gesprek wel af op de leeftijd van je kind. Bespreek ook het belang van toestemming geven, grenzen stellen en die van een ander accepteren. Seks is alleen oké als beide partijen daarmee instemmen. Een term die je nu vaak voorbij ziet komen is victim blaming, wat betekent dat je het slachtoffer de schuld geeft. Bijvoorbeeld door opmerkingen te maken als ‘Je had ook wel een erg kort rokje aan’ of ‘Waarom heb je geen ‘nee’ gezegd?’ Willy van Berlo van kenniscentrum Rutgers vertelde het duidelijk in de aflevering van BOOS: “De verantwoordelijkheid ligt altijd bij degene die over de grens gaat, en niet bij degene die het overkomt.”

 

Stop met stereotypes

Jongens zijn stoer, meisjes zijn schattig en lief: een bekend stereotyperend beeld. En klinkklare onzin natuurlijk. Die stereotypes komen ook terug in gesprekken over seksualiteit. Zo worden jongens die seks hebben (door leeftijdsgenoten) vaak gezien als stoer en meisjes als ordinair. Daarnaast kunnen jongens het gevoel hebben dat zij er niet bij horen als zij nog geen seks hebben gehad. Het is belangrijk om dit soort stereotypes en overtuigingen te bespreken met je kind.

 

Lees ook
Patricia over seksueel grensoverschrijdend gedrag: ‘Ineens voelde ik zijn hand in mijn zij’ >

 

Geef het goede voorbeeld

Natuurlijk is het bespreken van seksueel grensoverschrijdend gedrag belangrijk, maar kijk ook eens naar je eigen gedrag. Maak je misschien (onbewust) weleens stereotyperende, seksistische opmerkingen of grapjes? Dan is de kans groter dat je kind dit later overneemt of zulke opmerkingen als ‘normaal’ ziet. Daarnaast is het goed om de grenzen van je kind serieus te nemen. Heeft-ie bijvoorbeeld geen zin om opa of oma een knuffel te geven? Dwing hem dan niet om dat te doen.

 

Leer je kind over empathie

Leg uit hoe je rekening houdt met de gevoelens van een ander. Wat doe je als iemand een bepaalde aanraking niet fijn vindt? Hoe reageer je daarop? Noem een voorbeeld, zoals een hand op een been of rug leggen. Dat maakt het begrijpelijker en tastbaarder. Benoem ook het belang van grenzen stellen en het accepteren van andermans grenzen.

 

Praat met meisjes én jongens

Misschien heb je ‘m wel voorbij zien komen op social media, de quote ‘educate your son’. Ofwel: het gaat er niet om dat we onze dochters weerbaarder maken, maar dat we onze zoons opvoeden. Nu is het volgens kenniscentrum Rutgers inderdaad zo dat vooral jongens en mannen zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag, maar het is belangrijk om met zowel jongens áls meisjes in gesprek te gaan over grenzen stellen en accepteren.

Leer je kind om iemand aan te spreken op z’n gedrag

Als jongeren getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag vinden ze het vaak lastig om een leeftijdsgenoot daarop aan te spreken. Door met je kind in gesprek te gaan, kunnen we er in de toekomst hopelijk voor zorgen dat mensen zich durven uitspreken als zij seksueel grensoverschrijdend gedrag zien gebeuren.

Bron: Dance4Life

 

Wil je met iemand praten over je eigen ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan gratis, vrijblijvend en anoniem contact op met:

  • Slachtofferhulp Nederland (0900-0101, ma t/m vr 08.00 – 20.00 uur of via de chat op www.slachtofferhulp.nl)
  • Centrum Seksueel Geweld (0800-0188, 24/7 bereikbaar. Chat ma t/m vr 16.00 – 06.00 uur, za en zo van 20.00 tot 06.00 uur of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl)
  • Mind Korrelatie (0900-1450, ma t/m vr van 09.00 tot 21.00 uur, of via de chat op www.mindkorrelatie.nl)

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram