Onderzoek: Gedrag autistische kinderen verbetert door therapie op vroege leeftijd

31.10.2016 15:02
Beeld: Getty Beeld: Getty

Opvallend nieuws over autisme. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het gedrag van autistische kinderen verbetert wanneer ouders leren om hun kind beter te begrijpen. Zelfs als het kind in kwestie niet in staat was om te spreken of te reageren.

In het onderzoek, dat afgelopen dinsdag gepubliceerd werd in het The Lancet Journal, werd een groep van 152 autistische kinderen zes jaar lang bestudeerd. In diverse sessies van zes weken kwamen de kinderen en ouders twee keer per week op therapie. Daar werden de ouders getraind om het gedrag van hun kind te begrijpen. De onderzochte kinderen waren aan het begin van het onderzoek allemaal twee tot vier jaar oud. Ook hadden ze een zware vorm van autisme. Zo konden ze aan het begin van de studie niet praten of reageren op hun ouders.

Geen oplossing

De therapie is geen oplossing voor autisme, zo benadrukken de onderzoekers. Ook zal het niet helpen tegen de heftige angst en depressie die een autistisch kind kan ervaren. Toch werd het gedrag van de kinderen anders door de therapie. Tijdens het spelen met de ouders zochten de kinderen zelf contact. Bijvoorbeeld door speelgoed aan te bieden. En dat is voor veel ouders al een fantastische vooruitgang. Op de lange termijn is er nog meer goed nieuws. Na zes jaar was niet alleen de communicatie met de ouders verbeterd, ook de interactie met leeftijdsgenootjes ging steeds beter. Aan het einde van de rit vertoonde 46% van de 152 kinderen geen ernstig autistisch gedrag meer. 

Of deze therapie ook in Nederland beschikbaar komt, is nog onbekend.

Bron: NU.nl