Met déze fijne tips komen jij en je gezin dit weekend wel door

10.04.2020 08:02
tips gezin dit weekend te doen Beeld: Shutterstock

Week vier van de quarantaine zit erop, maar wat moet je in vredesnaam dit weekend weer bedenken om jezelf en je kinderen te vermaken? Relax: wij maakten dit fijne lijstje ter inspiratie.

Geniet van je (natuur)tuin

Tomaten, broccoli, komkommers: steek met je kind de handen uit de mouwen en kweek je eigen groenten in de tuin.

Of zet een leuke speurtocht uit waar je kind wel even zoet mee is. Hoeveel beestjes tel je bijvoorbeeld als je een tegel optilt? En wie vindt binnen vijf minuten de meeste bladeren in de tuin? Het speurpakket van Natuurmonumenten helpt je een handje bij het organiseren van een minispeurtocht in je achtertuin.

Verder zijn er nog veel meer dingen die je in eigen tuin kunt doen, zoals de vogels met ijzerdraad en mos helpen om een nestje te bouwen. Bij Natuurwijs vind je tientallen leuke opdrachten.

 

Beweeg

Een beetje extra beweging kan geen kwaad nu we allemaal binnen moeten blijven. Zappsport speelt daar handig op in met afleveringen van Zappsport@home.

Iedere werkdag om 10 uur ’s ochtends verschijnt een nieuwe video op YouTube waarin bekende sporters workouts geven en je kind uitdagen met een challenge. Denk aan Kjeld Nuis, Dafne Schippers en Nathan Rutjes met z’n grappige zoontje Lavezzi (alleen al daarom moet je gaan kijken). Spaar je alle afleveringen op, dan kom je het weekend makkelijk door.

 

3. Maak een thuisbioscoop

Ook als het dit weekend gaat regenen, is er thuis genoeg te doen. Zoals een verkleedpartijtje met het hele gezin. Of wat dacht je van het ombouwen van de woonkamer tot een bioscoop?

Hier lees je hoe je de leukste films de komende tijd gratis kunt bekijken. Extra leuk: bij Pathé Thuis kun je een popcornbak downloaden en printen, die je kind zelf in elkaar kan zetten. Even vullen, op de bank ploffen en de film kan beginnen.

 

Lees ook:
In quarantaine met kinderen: zó ziet dat eruit >

4. Maak mooie paasknutsels

Naar de dierentuin of buiten de deur genieten van een paasbrunch zit er dit weekend niet in. Dus: dompel je huis onder in paassferen, bijvoorbeeld met een aantal leuke knutsels. Wat je nodig hebt? Papier, een schaar, lijm en een beetje creativiteit. Oh ja, en deze voorbeelden om je op weg te helpen.

 

5. Luister naar de Kek Mama Podcast

Niet te missen: de nieuwe podcast van Kek Mama. In deze derde aflevering praat de redactie over het ouderschap in coronatijd. Hoe ervaren zij het geven van thuisonderwijs en laten ze hun kinderen nog met andere kinderen spelen? Ook hoor je wat de voordelen zijn van 24/7 thuis zitten met je kind (ja, die zijn er echt).

 

6. Lees via de Thuisbieb

Of je nou lid bent van de bibliotheek of niet, via de ThuisBieb app heb je toegang tot wel honderd digitale boeken. Van Stuntvlogger Sam tot Toverhanden: de titels voor kinderen vanaf 6 jaar staan op alfabetische volgorde en op leeftijd.

7. Kijk SimpelSamenSpel TV

Via het nieuwe, gratis YouTube-kanaal SimpelSamenSpel TV kan je kind leuke video’s bekijken waarin hij wordt gestimuleerd om allerlei activiteiten te ondernemen. Hoe vang je bloedzuigers en hoe maak je je eigen lanceerplank? Ondertussen zit jij relaxed in de zon in de tuin.

 

Lees ook:
Deze 7 dingen kun je wél thuis doen met Pasen >

 

8. Schrijf een brief voor het verzorgingstehuis

We horen het bijna iedere dag: ouderen kunnen wel wat extra aandacht gebruiken in deze tijden. Je kind heeft ongetwijfeld al met opa en oma ge-Skyped en spelletjes gespeeld, maar waarom geen tekening maken of een brief schrijven voor andere ouderen? Je maakt er heel wat mensen blij mee en hebt mooi weer een uitje met je kind: breng de envelop naar de brievenbus of geef ‘m af bij de ingang van het verzorgingstehuis.

 

9. Ga samen een challenge aan

Eens wat anders dan een bordspelletje spelen? Bedenk dan een leuke challenge waarbij je hele gezin kan meedoen. Bijvoorbeeld dit raadspelletje dat Kek Mama’s Mariette met haar dochter deed: wie raadt de meeste spullen?

 

10. Net als vroeger: luister naar het Nationaal Hoorspel

Najib Amhali staat niet alleen in Kek Mama, hij is ook één van de twaalf stemacteurs in de eerste aflevering van het Nationaal Hoorspel.

In Hoekjes van Geluk ontdekt de 12-jarige Sam, die net als alle kinderen nu thuis zit, dat geluk in een klein hoekje zit: onder de trap, achter het muizenholletje onder de keukentafel en op nog veel meer plekken in huis. Het hoorspel is hier of via Spotify te beluisteren.

 

Nog meer tips in quarantainetijd?
Volg ons op Facebook en Instagram >