“Mama, wat is beffen?’ vroeg hij midden op de verjaardag’

04.01.2023 15:38
seksspeeltjes_bekkenbodemspieren

Kan handig zijn, je kind vroeg vertellen hoe het écht werkt met de bloemetjes en de bijtjes. Toch heb je soms van die momenten dat je even twijfelt of dit wel het juiste moment was.

Sarah (38), moeder van Luuk (8):

“Met Luuk ben ik vrij makkelijk en open als het gaat om seksualiteit. Niets is gek of vies of raar. Al sinds hij zich als peuter bewust raakte van zijn lichaam, praat ik met hem over zijn blote lijf. Dat hij best aan zijn piemeltje mag zitten bijvoorbeeld, maar niet waar anderen bij zijn en dat het normaal is dat hij dat een lekker gevoel vindt.

Ik wil het nú weten

Ik heb ook altijd gezegd dat hij me alles kan vragen over seks, onder het mom: liever dat hij het van mij hoort dan van een achtstegroeper op het schoolplein. Dat bleek niet altijd even handig.

Midden op de verjaardag van mijn oudtante kwam Luuk naar me toe met zijn vraag en niet bepaald op fluistertoon. Hij had die ochtend iets gehoord over beffen — wat was dat en hoe deed je het precies? Aan de geschokte gezichten om me heen te zien was niet iedereen van de aanwezigen doof.”

Lees ook – Tips van een pedagoog: zo geef je seksuele voorlichting aan je kind >

Tópverhaal

Marleen (29), moeder van Seb (6):

“Onze kat had jonkies gekregen: de perfecte aanleiding om Seb eens uit de doeken te doen hoe het nu zat met baby’s krijgen in het algemeen. Seb hoorde mijn verhaal aan en rende toen naar onze buurvrouw, om het daar nog eens na te vertellen. Hij had toch zoiets leuks gehoord van mama!”

Voorlichting geven

Wanneer begin je daar eigenlijk mee, die seksuele voorlichting? Volgens pedagoog Anna Jansen zouden kinderen rond een jaar of 8 ‘alles’ wel moeten weten.

“Zij hebben dan een blauwdruk ontwikkeld over wat seksualiteit voor hen is”, vertelt ze. “Kinderen stellen vaak vragen en merken aan jouw reactie als opvoeder in hoeverre zij hierin serieus genomen worden, eerlijk antwoord krijgen en of het onderwerp al dan niet beladen is. Als jij dus gewoon eerlijk antwoord geeft aan je kind dan is de kans groot dat hij later terugkomt om meer of andere dingen te vragen. Het belangrijkste wat je je kind hierbij meegeeft is dat seksualiteit bespreekbaar is.”

Veel ouders blijken het best een ingewikkeld onderwerp te vinden, die seksuele voorlichting. Om je een handje te helpen vindt je hier meer tips van een expert. En pak gelijk de tips voor het praten over seksueel overschrijdend gedrag mee.

 

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.