yoga kinderen kinderyoga
Beeld: Shutterstock

Met yoga kan een kind leren om zich beter te concentreren en het helpt om stress te verminderen. Maar er zijn nog veel meer voordelen. 

We leven in een snelle, gehaaste wereld. Ook kinderen merken dat en kunnen daar last van hebben. Misschien voelen ze een bepaalde druk dat ze moeten presteren en bijvoorbeeld hoge cijfers moeten halen. Dat kan resulteren in stress.

Article continues after the ad

Daarnaast zitten kinderen iedere dag voor de tv, computer of tablet. Ze krijgen veel prikkels binnen en hebben ze weinig rust. Yoga – dat wordt aangeboden voor kinderen van ongeveer drie tot tien jaar – kan daar iets aan veranderen.
 

De voordelen

Hoe zit dat precies? Door yogalessen te volgen kunnen kinderen leren om te ontspannen, om onder meer beter om te gaan met de druk van buitenaf. Door te focussen op bepaalde houdingen wordt het hoofd rustig en leeg gemaakt. Op die manier ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën en fantasieën – het bevordert dus ook de creativiteit.


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >

 

In het algemeen zorgt yoga er voor dat je kind weer beter in zijn vel gaat zitten en zich bewust wordt van wie hij is en wat hij wil. De ontspanning zorgt voor minder stress en het zelfvertrouwen neemt toe: door yoga leert je kind vol te houden en geduldig te zijn. Hij leert naar een doel toe te werken. Lukt bijvoorbeeld een bepaalde houding, dan wordt het zelfvertrouwen vergroot. En, ook fijn natuurlijk, hij wordt er sterk en soepel door en krijgt er energie van.
 

Hoe gaat zo’n les kinderyoga?

Bij de yogalessen voor kinderen ligt de nadruk op ontspanning en plezier. De lessen worden afgestemd op de leeftijd en het bewegingsniveau.
De verschillende houdingen en bewegingen worden afgewisseld met rustmomenten, waarbij ook aandacht is voor de ademhaling. Je kind leert bijvoorbeeld hoe hij kan ontspannen met een buikademhaling.

Voor de allerkleinsten, van drie tot ongeveer zes jaar, staan de oefeningen in het teken van een thema. Denk aan dieren of seizoenen. Ook wordt er gebruik gemaakt van muziek en verhalen die passen bij de belevingswereld van de kinderen.

Bij oudere kinderen wordt ook ingegaan op hoe zij yoga kunnen gebruiken bij spannende momenten, zoals een toets of spreekbeurt op school. Of hoe je jezelf rustig kunt maken met de juiste ademhaling.
 

Bron: Alles Over Sport & Gezondheidscentrum Lisse

 


Lees ook:
Nicolette van Dam laat zien hoe haar kinderen ontspannen >